Europcar

Hoe kunt u uw brandstofverbruik verminderen?

Older Couple On Front Seat Of Car. Road Trip Concept. Woman Uses A Smartphone To Pass The Time While Man Drives

Automobilisten vragen zich steeds vaker af hoe ze hun brandstofverbruik kunnen verlagen, zowel om economische redenen, als voor het milieu. Maar ondanks de goede voornemens is het niet altijd eenvoudig om dit ook daadwerkelijk te doen. Hier volgen een paar tips die u helpen om milieuvriendelijker te rijden.

Vloeiender rijden

Een van de eerste dingen waar u aan kunt denken bij minder brandstofverbruik, is de snelheid. Wist u bijvoorbeeld dat u 20% brandstof kunt besparen wanneer u uw kruissnelheid met 20 km/u verlaagt? Als u op de motor remt en meer anticipeert met afremmen, rijdt u rustiger en ook zuiniger.

U kunt het beste naar een hogere versnelling schakelen bij ongeveer 2 000 toeren/minuut Voor de echte kilometervreters kan cruisecontrol een uitkomst zijn.

Wat te doen bij stilstand

Wanneer u moet wachten om over te steken, of als u vaststaat in de file of voor een nogal traag stoplicht: zet de motor af wanneer u langer dan 30 seconden stilstaat, dan bespaart u tot 15% kostbare brandstof.

Auto’s met een Stop&start-systeem (ook wel een standby-systeem genoemd), doen dat automatisch wanneer u stilstaat.

Citroen C3 Aircross

Wees zuinig met de airconditioning

U denkt er nier altijd aan, maar de airco kan tot 0,8l meer brandstof verbruiken per 100km .

Doe dus liever de ramen open wanneer u niet te snel rijdt, dat kan al voldoende afkoelen. Wanneer u in de file staat, zet de ventilatie op “recycle”, zodat u niet de uitlaatgassen van de andere auto’s inademt en toch de lucht in de auto verfrist.

Let op de belading van de auto

Ziet u die grasmaaier of verhuisdoos die al maandenlang in de kofferbak ligt? Het gewicht en de belading van uw auto hebben op langere termijn een grote invloed op het brandstofverbruik: zorg ervoor dat uw kofferbak en achterbank niet volgeladen zijn met onnodige dingen tijdens uw dagelijkse ritjes.

Optimaliseer uw routes

Ook door de beste routes te nemen, kunt u brandstof besparen. Houd de verkeersinformatie van uw route in de gaten.

Zoek een alternatieve route, of ga op een ander tijdstip weg, wanneer er files voorspeld worden. Denk ook eens aan het aantal passagiers per auto en per rit.

Met al deze adviezen rijdt u beter en bespaart u geld! De planeet is u dankbaar!

Zie meer artikelen

Meer lezen