Europcar

14 supertips voor achteruitrijden met een bestelauto

14 supertips voor achteruitrijden met een bestelauto

Als u nog niet zoveel ervaring hebt met het rijden in een bestelauto, kan de gedachte aan achteruitrijden voor rillingen zorgen. Het is al uitdagend genoeg om de bestelauto in de eerste versnelling te zetten en vooruit te rijden, niet? Dus misschien moet u het daar maar bij laten en achteruitrijden gewoon vergeten, toch? Nee. 

De kans is groot dat u op een gegeven moment toch achteruit moet rijden. Gelukkig komt er via het computerscherm twee keer goed nieuws op u af. Een. Het is niet zo moeilijk als u denkt. Twee. Wij hebben een lijst met supertips samengesteld om een bestelauto achteruit te rijden, zodat u goed voorbereid bent. Twee. Keer. Winst. 

1. Neem een kijkje

Loop voordat u in de bestuurdersstoel van uw bestelauto klimt een rondje om de auto en kijk wat u tegenkomt. Zo verzekert u zich ervan dat er geen verborgen obstakels zijn en ziet u hoe uw bestelauto in krappe plekken past. 

2. Maak het gezellig

Zorg dat u lekker comfortabel zit in uw bestuurdersstoel. Stel het stuurwiel op de juiste hoogte in, zodat u een uitstekende controle hebt over uw bestelauto. 

3. Begrijp de versnellingsbak

Of uw bestelauto nu een handmatige of automatische versnellingsbak heeft, zorg ervoor dat u weet hoe u hem in zijn achteruit zet. U moet comfortabel bij de pook kunnen zonder dat u ernaar kijkt of er zelfs bij nadenkt, vooral als u vaak van versnelling moet wisselen bij uw manoeuvre. 

4. De zijspiegel

Omdat bestelauto’s vaak geen binnenspiegel hebben, moet u volledig op uw zijspiegels vertrouwen wanneer u achteruitrijdt. Stel ze goed in zodat u de zijkant van uw bestelauto goed ziet, helemaal tot op de weg wanneer u achteruitrijdt. Dit helpt u bij het ontwijken van die hoge stoepranden die uw wielen zo makkelijk beschadigen. Als u nog geen dodehoekspiegels hebt, plaats ze dan op uw zijspiegels voor nog beter zicht.

5. Maak gebruik van de technologie

Er is tegenwoordig op technologisch gebied veel te verkrijgen om u te helpen bij het achteruitrijden. Parkeersensoren zijn een briljant hulpmiddel, terwijl achteruitrijcamera’s u een goed beeld kunnen geven van wat er achter uw bestelauto gebeurt. Dan zijn er nog achteruitrijalarmen verkrijgbaar in de vorm van geluidsignalen of knipperlichten om de mensen om u heen te waarschuwen. 

6. Liever geen limbo

Het laatste dat u wilt doen is achteruitrijden onder iets waarvan u niet zeker weet of u er wel onder past. Een lage brug, barrière of iets wat over de weg hangt of boven een parkeerplaats, de schade kan enorm zijn! Zorg dat u weet hoe hoog uw bestelauto is om vervelende krassen te voorkomen. 

7. Een slakkengangetje

Het beste wat u kunt doen wanneer u achteruitrijdt is langzaam gaan. Snelheid maakt lastige manoeuvres alleen maar nog lastiger, dus als u stijlvol, veilig en zonder uw trots te verliezen achteruit wilt rijden, gaat u langzaam. Blijf in uw spiegels kijken en stap halverwege uit als u het niet zeker weet. 

8. Houd het kort

Niemand zit te wachten op eindeloos achteruitrijden. Dus vermijd lange stukken achteruit als dat kan. Een stukje omrijden of omdraaien levert een stuk minder stress op dan 20 minuten doen over 100 meter achteruit. 

9. Ga moeilijke situaties uit de weg

Achteruitrijden op een hoofdweg kan eng en gevaarlijk zijn. Kies voor een andere optie als die er is. Vooral als u geen voorrang hebt omdat u achteruitrijdt. 

10. Let op voetgangers

Let op voetgangers en geef ze voorrang waar nodig, bijvoorbeeld bij een zebrapad. Als u achteruitrijdt over een zebrapad waarbij u geen duidelijk zicht hebt, gebruik dan de claxon als waarschuwing. 

11. Vergeet uw deuren niet

Als u spullen achterin hebt liggen die eruit moeten wanneer u parkeert, laat dan voldoende ruimte over om de achterdeuren te kunnen openen. Anders moet u weer achter het stuur kruipen om een stukje naar voren te gaan. Slechts een beetje ongemakkelijk, maar toch ongemakkelijk. 

12. Laat uw trots u niet in de weg staan

Hulp vragen gênant? Maar of u nu een passagier inschakelt of een vreemde op straat, iemand vragen om u te helpen is een stuk minder gênant dan uw bestelwagen in de prak te rijden. En een stuk goedkoper ook. Een echt, wandelend, pratend mens die u begeleidt bij het parkeren is de beste parkeerhulp die u kunt krijgen. Als u hem of haar vertrouwt, natuurlijk. 

13. Oefening baart kunst

Dat is al een oud gezegde. Maar er gaat niets boven oefening als u ergens beter in wilt worden. Ga naar een groot leeg parkeerterrein zoals op industrieterreinen en oefen met het achteruitrijden zo lang als u wilt, uit de buurt van andere auto’s, bestelauto’s, bussen, fietsen, buggy’s en al het andere dat in de weg kan staan. 

14. Moet u wel achteruitrijden?

U hebt onze eerste 13 tips gelezen. Maar u hebt nog onvoldoende zelfvertrouwen om achteruit te rijden. Nou, wat als we nu eens zeggen dat u kunt voorkomen om achteruit te rijden? Zou dat geen zegen zijn? We kunnen niet garanderen dat dit in elke situatie werkt, maar soms is het mogelijk om de achteruitrijversnelling volledig te negeren. 

Dit kan neerkomen op omrijden of vooruit wegrijden uit parkeerplaatsen. Dit kan alleen maar op de geschikte parkeerplaatsen en betekent dat u naar plaatsen moet zoeken waar u vooruit weg kunt rijden. Als er twee parkeerrijen zijn, rijdt u via het ene vak zo door in het tweede vak, zodat u met uw neus de juiste kant op staat. 

Voor meer hulp bij het veilig in een bestelauto rijden, bekijkt u onze gidsen over parkeren en in het donker rijden, of leest u onze supertips voor beginnende chauffeurs. 

Zie meer artikelen

Meer lezen