Europcar

7 manieren waarop bestelautochauffeurs rugpijn kunnen voorkomen

Zeven manieren om rugpijn veroorzaakt door rijden te voorkomen

Maakt lange afstanden rijden standaard onderdeel uit van uw werk? Dan bent u waarschijnlijk wel vertrouwd met dat ongemakkelijke gevoel in uw rug na een paar uur op de weg. We kennen het allemaal.  Of staat u op het punt een lange reis te maken? Niemand zit te wachten op een verkrampte rug halverwege de rit. Maar dit kan wel gemakkelijk gebeuren. 

Want lange periodes achter elkaar in dezelfde positie zitten, vooral in een krappe bestuurdersstoel, kan een ernstige belasting voor uw spieren vormen. En u valt waarschijnlijk in de gewoonte 

posities aan te nemen die op het eerste gezicht comfortabel lijken, maar in werkelijkheid verschrikkelijk zijn voor uw lichaamshouding.

Rugkrampen en rugpijn kunnen na verloop van tijd tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Als u iemand bent die normaal pijntjes wegwuift en doormoddert, wordt het hoog tijd om uw rijgewoonten te verbeteren. Gelukkig kunt u zelf heel veel doen om comfortabel en gezond te blijven als bestelautochauffeur of chauffeur uw beroep is. Lees hier onze zeven handige tips om u te helpen rugpijn te voorkomen wanneer u in de bestuurdersstoel zit.

1. Als eerste: zet ALTIJD uw stoel in de juiste positie

Of u nu dagelijks in hetzelfde voertuig rijdt, of juist regelmatig van voertuig wisselt, het eerste dat u moet doen als u instapt is uw stoel in de juiste positie zetten. 

Een goed afgestelde stoel is niet alleen cruciaal voor uw veiligheid op de weg, maar het doet ook wonderen voor uw postuur en totale comfort. Begin bij instellen hoe ver u van uw stuur zit. Uw voeten moeten bij de pedalen kunnen, met een lichte buiging van uw knieën. 

Zet vervolgens uw rugleuning in de juiste positie. Uw rugleuning wat schuin naar achteren lijkt misschien de meest comfortabele positie, het zorgt er echter voor dat u automatisch uw nekspieren en spieren in uw bovenrug overmatig aanspant om bij het stuur te kunnen. En, nu we het over het stuur hebben, zorg ervoor dat uw ellenbogen ongeveer een hoek van 90 graden hebben als u het stuur vasthoudt.

2. Vergeet uw nek niet

Uw nek is met uw ruggenwervel verbonden aan uw rug, wat het belangrijk maakt om daar tijdens het rijden voldoende aandacht aan te schenken. Zorg ervoor dat uw hoofdsteun goed staat zodat het midden van de achterkant van uw hoofd is uitgelijnd met het midden van de hoofdsteun. 

Wat rommelen met de spiegels is ook de moeite waard. Hoe minder u uw hoofd hoeft te draaien tijdens het rijden, hoe beter het is voor uw nek en uw rug. 

3. Bent u ook zo dol op een koffiepauze? Neem die zo veel als u kunt

De beste remedie tegen rugpijn wanneer u lange afstanden rijdt, is gewoonweg voldoende uit uw auto komen. Plan regelmatig pitstops in, idealiter elk uur. 

In plaats van die pauze zittend door te brengen, loopt u rond, hoe aantrekkelijk het café er ook uit ziet. Hierdoor rekt u al uw spieren uit (inclusief uw rugspieren) en zet u uw bloed aan het stromen, twee dingen die u een meer ontspannen gevoel geven wanneer u weer in uw voertuig stapt. Mooi. 

4. Besteed wat geld aan een extra lendensteun

Het lijkt misschien vreemd om een kussen te kopen voor in uw auto, maar u zult het na lange dagen op de weg zeker waarderen! Een kussen meenemen van uw bank is niet wat we hier bedoelen. Ga het web op en zoek naar lendenkussens. Deze zijn echt super. 

Er zijn veel opties die speciaal ontworpen zijn voor in auto’s. U plaatst het kussen in uw onderrug. Ze dempen niet alleen, maar helpen u ook een goede houding aan te nemen door u te dwingen uw rug naar binnen te buigen in plaats van naar buiten te laten bollen. 

Bent u al onderweg? Rol een trui op en plaats deze in uw onderrug. Alle beetjes helpen. 

5. Moet u zwaar tillen? Gebruik dan de juiste technieken

Als een deel van uw werk bestaat uit het in- en uitladen van zware spullen, dan merkt u waarschijnlijk dat uw rugpijn hier erger van wordt. Maar dat hoeft niet! Het gebruik van de juiste technieken maakt een enorm verschil. 

Voor beginners: zorg ervoor dat u altijd door uw knieën gaat in plaats van voorover leunt wanneer u iets optilt. Ken uw grenzen: als iets echt zwaar of groot is, haal er dan iemand bij om u te helpen in plaats van alleen te worstelen. En onthoud dat een stoere jongen zijn niet altijd werkt op de lange termijn! 

6. Zorg ervoor dat uw voertuig altijd in superconditie is

Controleer niet alleen uw zithouding en hoofdsteun. Een slecht onderhouden voertuig kan een enorme impact hebben op hoe soepel de weg onder u voelt tijdens het rijden. Van putgaten tot drempels, sommige wegen kunnen uw ruggenwervel flink opschudden.

Om dit te voorkomen, vervangt u altijd versleten banden en schokdempers zodra u merkt dat ze er slecht aan toe zijn. Een lagere bandendruk kan ook helpen met de vering. Voelt uw zitting een beetje dun aan? Voeg wat demping toe met een kussen om op te zitten.

7. Gebruik de kracht van warmte

Probeert u brandstof te besparen door uw verwarming uit te laten? Dat is het niet waard. De kou kan ervoor zorgen dat u uw spieren aanspant, wat na enkele uren kan leiden tot ernstige pijn. In een warm voertuig kunt u uw spieren ontspannen en voorkomen dat ze verstrakken. En de tijd doorbrengen in een verwarmde cabine is een stuk aangenamer. 

U kunt ook een warmtekompres meenemen voor het geval uw rug gespannen aanvoelt. Sommige kunnen zelfs worden opgewarmd door ze aan te sluiten op de sigarettenaansteker. Zin in een beetje luxe? Rijd dan in een voertuig met verwarmde stoelen. 

 

Op zoek naar meer tips om uw baan aangenamer te maken? Bekijk onze gidsen om gezond te blijven tijdens lange ritten en te ontspannen wanneer u op de weg bent. 

Zie meer artikelen

Meer lezen