Europcar

8 tips voor nieuwe bestelwagenchauffeurs

8 supertips voor nieuwe bestelwagenchauffeurs

Hebt u ooit het scouting-motto gehoord: “Wees voorbereid”? Nou, Lord Robert Baden-Powell heeft waarschijnlijk nooit gedacht dat zijn woorden zouden worden gebruikt door een schurk in een Disney-film uit de jaren 90. Maar als u Scar en de Leeuwenkoning even aan de kant zet, dan is het wel een goed advies als u voor het eerst in een bestelwagen rijdt. 

Een bestelwagen besturen kan best intimiderend zijn, waarbij de zorgen waarschijnlijk groter worden naarmate de bestelwagen ook groter wordt. Maar met de juiste voorbereiding wordt achter het stuur van een bestelwagen kruipen net zo eenvoudig als meezingen met Hakuna Matata. Want het betekent geen zorgen.  

Ik kan niet wachten om koning te zijn (van de weg)

Krijgt u een kans om voor het eerst in een bestelwagen te rijden? Dat kan leuk zijn! Maar ook een beetje spannend. Met onze hulp zult u zien dat een bestelwagen besturen net zo makkelijk kan zijn als een fiets. Maar dan een met vier wielen. En een motor. Maar lees voordat u in de bestelwagen klimt en op weg gaat als koning of koningin van de weg onze acht supertips voor een veilige rit.

1. Het is legaal, toch? Zorg dat het antwoord hierop altijd ja is 

Voordat u ook maar overweegt of u in een bestelwagen gaat rijden, moet u zichzelf ervan verzekeren dat dat wettelijk is toegestaan. Met een standaard rijbewijs mag u een bestelwagen tot een maximaal gewicht rijden en met een specifiek aantal mensen aan boord. Controleer uw rijbewijs om te zien of de bestelwagen waarin u wilt rijden gedekt is, omdat u voor grotere, zwaardere bestelwagen’s extra kwalificaties nodig hebt voordat u achter het stuur mag gaan zitten. En nu u toch bezig bent, controleer dan ook even de verzekering. 

2. Kijk naar links, kijk naar rechts

Zodra u in de bestuurdersstoel van de bestelwagen gaat zitten, is alles anders. U zit waarschijnlijk hoger dan u gewend bent, de zitpositie is anders en wat ziet u in uw achteruitkijkspiegel? Oh niets, want het tussenschot blokkeert uw zicht naar achteren. Neem de tijd om vertrouwd te raken met de cabine en het zicht dat u vanaf hier hebt, waarbij u zoekt waar de blinde hoeken zitten.

Dreamstime Xxl 67727876

3. Bereid uw rit voor

Zodra u gewend bent aan uw zicht, is het tijd om uw stoel in de juiste en comfortabele positie te zetten. Kijk of u de positie van het stuur kunt wijzigen, naar boven en beneden of naar achteren en voren, afhankelijk wat voor u het beste voelt. Voel waar de versnellingspook zit en maak u vervolgens vertrouwd met alle bedieningsknoppen die u nodig hebt, of misschien juist niet. Het is bij vertrek misschien nog niet donker of regenachtig, maar weten hoe uw lichten en ruitenwissers aan gaan wanneer dat nodig is, is wel een goed idee. Toch? Controleer hoe de ventilator werkt voor uw comfort en voor het ontwasemen en zoek de bedieningsknoppen voor het waarschuwingslicht en uw mistlichten.

4. Ziet mijn bestelwagen er groot uit?

Grootte doet er echt toe wanneer u een bestelwagen rijdt. U moet weten hoe groot uw bestelwagen is qua hoogte en breedte. Denkt u dat u dat vergeet? Schrijf de maten op een post-it en plak deze op het dashboard als het moet. U wilt echt niet stil moeten staan voor een lage brug of een smalle ingang van een parkeerplaats omdat u niet weet of u er wel door kan. Het is ook een goed idee om uw buitenspiegels goed te zetten, zodat u beide zijkanten kunt zien. U moet zicht hebben tot aan uw wielen, zodat u vervelende paaltjes kunt zien die lager zijn dan de taille.

5. Heel veel ruimte

Als u voor het eerst in een bestelwagen rijdt, is de kans groot dat dit is omdat u er eentje huurt om te verhuizen. Of om een aantal spullen om een andere reden te verplaatsen. Als dit het geval is, dan moet u uw bestelwagen slim inladen. Plaats de zwaarste spullen op de bodem, verdeel het gewicht evenredig, zet spullen indien nodig vast en zorg ervoor dat alles zo stevig mogelijk staat. En onthoud dat u zwaar bent. Dit beïnvloedt het sturen en remmen, dus rijd verstandig.

6. Doe rustig aan

Soms voelt autorijden aan alsof u midden in een stormloop zit, nietwaar? Dus als uw voertuig een stuk groter is dan dat u gewend bent, is het belangrijk om rustig aan te doen. We bedoelen natuurlijk niet dat u op kruipsnelheid over de weg moet gaan. Maar wees niet bang om het gaspedaal rustig in te trappen, vooral in het begin. Overigens verwacht niemand dat bestelwagen’s snel zijn. Zou dat de reden zijn waarom witte bestelwagenchauffeurs de reputatie hebben ons te verrassen? 

7. Ken uw grenzen

We willen natuurlijk niemand ontmoedigen. Droom groot, niets is onmogelijk, enz., enz. Maar wist u dat de snelheidslimieten voor bestelwagen’s in sommige landen lager zijn? Aha! Dat dachten we al. In het VK bijvoorbeeld is de snelheidslimiet voor bestelwagen’s 80 km/u op eenbaanswegen en 96 km/u op tweebaanswegen. In beide gevallen is dit 16 km/u lager dan de limiet voor auto’s. U rijdt veilig als u zich aan deze snelheden houdt, en u blijft uit handen van de politie.

8. Houd uw hoofd koel

Op een rustige, beleefde manier rijden betekent dat u de beste kans hebt dat u van een ontspannen rit zonder ongelukken geniet. Heb geduld met andere chauffeurs en hopelijk hebben ze dat ook met u terwijl u gewend raakt aan uw nieuwe bezigheid. Rijd voorzichtig op bochten en kruispunten af, geef ruim op tijd uw richting aan en wees die koele en kalme bestelwagenchauffeur waar we allemaal van dromen. Dit kan uw hele ervaring een stuk eenvoudiger en minder beangstigend maken dan dat u had gedacht. 

Door het bovenstaande advies te volgen, bent u overal goed op voorbereid. 

Zie meer artikelen

Meer lezen