Europcar

Hoe bestelautochauffeurs gezond kunnen blijven op de weg

Tijd voor een gezonde pauze

Als u elke dag de hele dag op weg bent, hebt u ongetwijfeld wel eens geworsteld met het in stand houden van een gezonde levensstijl. Onderzoeken tonen aan dat veel beroepschauffeurs het lastig vinden een gezonde levensstijl te hebben – en te houden – zelfs als het gaat om de meest basis verzorging. Zelfs als u geen beroepschauffeur bent maar een bestelwagen huurt en op het punt staat een lange reis te maken, wilt u niet direct slechte gewoonten aannemen. 

We begrijpen het, we hebben het meegemaakt! U brengt te lange periodes achter elkaar zittend en in dezelfde houding door. En het is zo gemakkelijk om te zwichten voor die heerlijke maar vette hapjes bij benzinestations. Het kan echt lastig zijn om gezond te blijven. Gelukkig zijn er een aantal heel eenvoudige dingen die u kunt doen om uw routine en welzijn drastisch te verbeteren. Klaar voor een nieuwe, gezonde versie van uzelf? Zeker weten! 

Zit u graag in elkaar gezakt? Controleer regelmatig uw houding!

Lange periodes achter elkaar rijden, kan een aanslag zijn op veel aspecten van uw gezondheid, vooral als u een slechte houding hebt. Met een juist gebogen rug en een rechte nek zitten lijkt iets kleins, maar kan echt een groot verschil maken voor uw fysieke gesteldheid. Zorg ervoor dat uw stoel en hoofdsteun goed zijn ingesteld zodat u de kans op rugpijn tijdens het rijden verkleint. 

Controleer voordat u instapt of uw stoel op de juiste afstand tot het stuur staat, dat deze in de juiste hoek gekanteld is voor maximaal comfort en dat uw hoofdsteun in lijn staat met de achterkant van uw hoofd.

Als het eten bij een benzinestation uw guilty pleasure is, wissel het dan voor een gezond alternatief 

Fastfood lijkt wel comfortabel en gemakkelijk. Maar als u de meeste tijd zittend in de bestuurdersstoel doorbrengt, loopt u automatisch het risico op bepaalde gezondheidsaandoeningen die alleen nog maar erger worden wanneer u ongezond eet.

Leer uzelf in plaats daarvan de gewoonte aan gezonde alternatieven mee te nemen. Als u veel gezonde snacks mee naar het werk neemt, houdt u ook hongeraanvallen in toom en beperkt u de keuze voor een donut of een zak chips bij uw volgende pauze. Door uw eigen eten mee te brengen, houdt u de controle over wat u eet en kunt u ervoor zorgen dat u niet alleen veel suiker en vet eet. 

Gezond hoeft ook niet saai te zijn! Er zijn zoveel heerlijke en voedingsrijke lunchopties beschikbaar: van gezonde belegde broodjes tot pastasalades en pitabrood met dips. Denkt u dat het moeilijk koud te houden is? Investeer dan in een koeltas. 

Hebt u cafeïne nodig om wakker te blijven? Vervang een op de twee kopjes koffie met water 

Ondanks dat koffie en frisdrank u een energieboost geven, zijn ze niet zo goed voor uw gezondheid.

Zorg ervoor dat u altijd een fles koud water in uw voertuig hebt. Gehydrateerd blijven stopt niet alleen het gevoel van dorst, het voorkomt ook hoofdpijn, houdt u alerter en verlaagt zelfs het risico op bepaalde gezondheidsaandoeningen. 

Vindt u water saai? Stop er eens wat bevroren fruit, schijfjes komkommer of een stukje citroen of limoen in. 

Als u van goede voorbereidingen houdt, zorg dan voor een goede nachtrust voordat u vertrekt 

Plant u graag vooruit? De nacht voor vertrek goed en lang slapen is het beste dat u kunt doen voordat u een lange rit maakt.

Vermoeidheid kan een enorme invloed hebben op uw reactiesnelheid en verhoogt het risico op ongelukken aanzienlijk. Er wordt gedacht dat vermoeidheid tijdens het rijden op de derde plaats staat als oorzaak van ongelukken op de weg, een angstige gedachte!

U zou elke dag zeven tot negen uur moeten slapen. Zorg ervoor dat u dit in elk geval haalt voordat u een lange rit gaat maken, zodat u verkwikt wakker wordt, klaar om op pad te gaan.

Houd u wel van tech? Denk dan eens aan een fitness tracker

Als u het type persoon bent dat wel een stok achter de deur kan gebruiken voor zaken als beweging, kan een fitness tracker ideaal zijn. 

Er zijn veel coole opties beschikbaar die dingen tracken als uw fitnessniveau, hartslag en bloeddruk. Een tracker kan ook helpen u aan te sporen regelmatiger te stoppen en uw pauzes bewegend door te brengen, buiten uw voertuig.

Last but not least, vergeet niet regelmatig een pauze te nemen!

Het is altijd een goed idee om regelmatig een pauze te nemen. En breng die tijd niet zittend in uw voertuig door! Sta op, loop rond en doe wat rek- en strekoefeningen. Dit geeft u niet alleen de kans om uw spieren te strekken en uw bloed goed rond te laten stromen, enkele minuten buiten zijn is ook heel goed voor uw gemoedstoestand en biedt u de mogelijkheid wat vitamine D binnen te krijgen. 

Supertip: als u daar in uw voertuig de ruimte voor hebt, ga dan 10 minuten met uw benen omhoog zitten voordat u weer op pad gaat. Dit, samen met enkele diepe ademhalingsoefeningen, werkt uitstekend om te ontspannen en uw bloeddruk te verlagen. 

Ontdek meer tips voor het voorkomen van rugpijn terwijl u rijdt of lees onze essentiële gids over veilig rijden tijdens de coronapandemie. 

Zie meer artikelen

Meer lezen