Europcar

Met uw bestelauto in de sneeuw

Met uw bestelauto in de sneeuw: alles dat u moet weten

In veel landen verliezen chauffeurs hun gezonde verstand zodra het weer slecht wordt. Het voelt alsof mensen plotseling vergeten zijn hoe ze moeten rijden en het verkeer komt volledig tot stilstand. Bij sneeuw is dit het ergst. Maar met behulp van deze handige gids rijdt u veilig met uw bestelauto in omstandigheden van sneeuw en ijs en is het niet zo angstig als veel chauffeurs lijken te denken. 

Praat niet over noodzakelijk reizen

Sinds de pandemie zijn de meesten van ons helemaal klaar met het gecombineerd gebruik van de woorden ‘noodzakelijk’ en ‘reizen. Daarom gebruiken we ze hier afzonderlijk van elkaar. Maar aangezien sneeuw verraderlijk kan zijn, is het de moeite waard om u af te vragen of uw reis echt noodzakelijk is voordat u op weg gaat. Als dit niet het geval is, stel het dan uit totdat de wegen weer vrij van sneeuw zijn. Steek de kachel aan, zet wat muziek op en ontspan in de warmte en veiligheid van uw eigen huis. Als uw reis echt noodzakelijk is, zijn er wat zaken om zijn er dingen om rekening mee te houden voor uw veiligheid. 

Het is niet goed om een ​​levende draak buiten je berekeningen te laten, als er één in de buurt woont

Oké, J.R.R. Tolkien had het letterlijk over draken in dit citaat uit De Hobbit. Maar zijn principe inzake planning is de moeite waard. Als u weet dat u met uw bestelauto in de sneeuw terecht komt, zie sneeuw dan als onderdeel van uw reis. Geef uzelf voldoende tijd om veilig van A naar B te komen. 

Wees ervan bewust dat ongelukken en dus vertragingen vaker voorkomen bij slecht weer, vooral als er net een berg sneeuw is gevallen. Of als het nog steeds sneeuwt en het zicht slecht is. Gebruik een navigatiesysteem om een goede route te vinden die over de hoofdwegen leidt, aangezien die goed schoon worden gehouden. En zo krijgt u ook een goed idee van hoe lang uw reis gaat duren. 

Eerst een paar controles

Voordat u achter het stuur van uw bestelauto gaat zitten, zijn er enkele basiscontroles die u moet doen voor een veilige rit. 

Meet de diepte van de groeven van uw band, zorg ervoor dat de bandendruk goed is en controleer zaken als ruitenwisservloeistof en olie. Zorg ervoor dat uw lampen werken, inclusief uw remlichten en richtingaanwijzers, en neem de tijd om een paar essentiële zaken voor de winter in uw auto te leggen, zoals een reflecterend vest en enkele zakken. U zult later zien waarom. 

Kiekeboe

Het klinkt misschien wel erg logisch dat u sneeuw en ijs van uw ruiten afhaalt voordat u gaat rijden. Maar we zien allemaal wel eens mensen op een koude dag rondrijden met maar een klein kijkgaatje, terwijl ze wachten tot hun verwarming de rest van het glas ontdooit. Doe dat niet. 

Bij de eerste horde onderuit gaan

Het besluit genomen om ervoor te gaan? Maar lukt het wel om de bestelauto weg te rijden? Als er een dikke laag sneeuw ligt, waar we meestal zo gek op zijn, kan het zijn dat u helemaal niet weg komt en de sneeuw juist de grootste aartsvijand van toekomstige avonturiers is. Of misschien wel van de avonturen. 

Voed uw dromen

U bent helemaal klaar: u hebt uw controles uitgevoerd, u hebt een plan gemaakt. En nu gaat u de weg op en wordt u begroet door een tafereel dat lijkt op het magische land van Narnia. De simpelste dingen zijn dan snel vergeten, zoals een volle tank brandstof. 

Winterse omstandigheden kunnen uw tank sneller leeg trekken, dus voldoende reserve hebben kan het verschil maken. Waarom? Stel u komt vast te zitten en moet in uw bestelauto blijven met de motor en verwarming aan. Daarnaast kan een volle brandstoftank bepaalde delen van uw bestelauto beschermen, zoals de brandstofleidingen en pomp. Droom verder. 

Liever geen achterwielaandrijving

Er is geen twijfel over mogelijk: bestelauto’s met achterwielaandrijving zijn niet geweldig in de sneeuw in vergelijking met voorwielaangedreven bestelauto’s. Daar kunt u niet veel aan doen als uw bestelauto achterwielaandrijving heeft, behalve voorkomen deze te kopen of te huren. Als het daar te laat voor is, zult u merken dat het rijden in sneeuw en ijs een stuk lastiger is in vergelijking met andere voertuigen. Handig dus om te onthouden wanneer u een beslissing neemt over uw rit. 

De highs en de lows

Welke wielen van uw bestelauto ook aangedreven worden, er is één belangrijk principe om te onthouden wanneer u in sneeuw en ijs rijdt. Herhaal het vast een paar keer: hoge versnelling, laag toerental, hoge versnelling, laag toerental, hoge versnelling, laag toerental. Rijd in een zo hoog mogelijke versnelling om het toerental laag te houden. Zo voorkomt u spinnende wielen. Hoge versnelling, laag toerental. 

Stop niet te laat

In omstandigheden van sneeuw en ijs duurt het langer voordat u stil staat. Het kan zelfs tot 10 keer langer duren om te stoppen op een ijzige weg in verhouding tot op een droge weg. Geef uzelf meer remtijd voor bochten en kruispunten en houd voldoende afstand tot uw voorgangers. 

Het beste advies dat wij kunnen geven is een gat van 20 seconden te laten tussen de auto voor u, zodat u voldoende tijd hebt om te reageren als er iets voor u op de weg gebeurt. 

Houd uw drang naar snelheid in bedwang

Als we al het bovenstaande in ogenschouw nemen, kunnen we met recht zeggen dat u uw snelheid moet matigen. Er zijn geen prijzen te winnen voor snelste chauffeur op openbare wegen en dit geldt met name wanneer de wegen glad zijn door sneeuw en ijs. Rijd rustig, soepel en op matige snelheid die past bij de omstandigheden. 

Voorkom slipsporen

Zet de muziek niet te hard zodat u mogelijk gevaar kunt horen. Het kraken van de sneeuw is goed hoorbaar. Een plotselinge stilte kan dan ook wijzen op een ijsvlakte. Als dit gebeurt, haalt u uw voet van het gaspedaal en laat u de snelheid van de bestelauto rustig dalen. De rem intrappen zorgt alleen maar voor glijden en verhoogt het risico op spinnen. Mocht u toch gaan spinnen, stuur dan zo rustig mogelijk in de richting van de spin om uw bestelauto de kans te geven weer recht te komen staan. 

Let op uw belasting

Als u uw bestelauto gaat in- en uitladen wanneer u stopt, kan dit meer tijd in beslag nemen. Sneeuw en ijs zijn duidelijk gevaarlijk als u zware spullen draagt, terwijl waardevolle en elektrische spullen niet zo blij worden van sneeuwvlokken die er onderweg van en naar uw bestelauto op vallen. 

Ik ben een bestelautochauffeur… haal me eruit!

Ondanks uw goede inspanningen, slimme planningen en voorzichtig rijgedrag komt er toch een plotselinge storm opzetten en raakt u vast in de sneeuw.

Zet uw stuur recht, klim uit de cabine en verwijder sneeuw van de wielen. In uw stijlvolle, reflecterende vest haalt u de zakken te voorschijn die u onder uw wielen legt voor grip. Als dat niet helpt, is het wellicht tijd om de wegenwacht te bellen. 

Voor meer essentiële tips voor veilig in een bestelauto rijden, leest u onze gidsen over in het donker rijden, uw bestelauto parkeren en veilig rijden met sterke wind. 

Zie meer artikelen

Meer lezen