Europcar

Tips voor ontspanning tijdens het rijden

Ontspannen tijdens het rijden: de ultieme gids

Wordt u snel boos onderweg? We zijn allemaal wel eens humeurig achter het stuur. U bent vast wel eens een chauffeur tegengekomen die zich niet aan de regels hield of die gewoonweg een slechte nacht had. 

In plaats van uw stressniveau op te laten lopen tot aan het dak van de auto of bestelauto, kunt u dit voor uw eigen veiligheid en die van anderen beter in toom houden. Van uzelf afleiden met muziek tot uw hartslag verlagen met ademhalingsoefeningen, er zijn voldoende opties om onderweg uit te proberen. 

Laten we eens een paar eenvoudige opties bekijken die niet alleen voor uw ontspanning zorgen, maar die ook een goed tijdverdrijf zijn voor langere ritten. 

Kunt u niet tegen de radio? Probeer eens een podcast

Als het u niet lukt een radiostation te vinden dat bij u past, probeer dan eens naar een podcast te luisteren. Podcasts begonnen zo’n 15 jaar geleden populair te worden en zijn perfect om de tijd te verdrijven wanneer u een lange en saaie autorit maakt.

Hebt u er nog nooit eentje geluisterd? Er zijn duizenden verschillende podcasts online te vinden, van educatieve tot puur voor het vermaak, dus u vindt vast iets naar uw smaak. Luister bijvoorbeeld eens naar Buiten de Muren voor een verhaal over ex-gedetineerden of luister naar No Such Thing As A Fish, een hilarische podcasts van de hosts van de BBC. 

Ook zijn er veel beroemde cabaretiers en theatermakers die hun eigen podcasts maken, zoals Zelfspodcast van Sander Schimmelpennick en Jaap Siewertsz van Reesema. Aha! 

Voor de boekenwurmen (of diegenen die boeken liever naast zich neer leggen…): overweeg een audioboek

Geen tijd om op dit moment opgeslokt te raken door een goed boek? Dan is het tijd voor de fantastische uitvinding van het audioboek. 

Deze zijn perfect voor beroepschauffeurs! En er zijn duizenden titels waar u uit kunt kiezen in apps zoals Storytel of Nextory. Laat u meevoeren naar een wereld buiten het voertuig met fantastische fictieverhalen of bereid u voor op de volgende Zoom-quiz met uw vrienden door naar een uitstekend non-fictieverhaal te luisteren. 

Veel audioboeken worden ingesproken door bekende Nederlanders, zoals Carice van Houten en Paul de Munnik. 

Wilt u uw hartslag wat verlagen? Doe dan aan mindfulness

Eenvoudig gezegd is mindfulness het vermogen om volledig in het moment te zijn. U maakt zich geen zorgen om iets dat voor uw werk is gebeurd of wat er mogelijk kan gebeuren. U geniet gewoon van het nu. 

Klinkt dat fantastisch of misschien een beetje te zweverig? Het houdt u echter wel gefocust op het hier en nu en het is perfect om te kalmeren en uw hartslag te verlagen. Het is eenvoudig om te doen en kan een geweldige manier zijn om uw stressniveau te verlagen! 

Ook goed om te doen tijdens een pauze langs de weg. Er zijn heel veel apps – van Headspace tot Stop, breathe en think – met zelfs oefeningen die maar drie minuten duren. Soms is er muziek of klinkt er een kalmerende stem die u ademhalingstechnieken leert. Slechts een paar minuten kan een wereld van verschil maken voor uw stressniveau zodat u klaar bent voor een uurtje rustig rijden op de weg!

Als u niet zo van de popmuziek bent, luister dan naar iets kalmerends

Naar de radio luisteren of muziek streamen van uw telefoon is zo ongeveer de standaard voor lange autoritten. Kost het u echter moeite om ontspannen te zijn? Overweeg dan eens over te stappen op een ander genre. 

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van muziek op de geest, waarbij ondervonden is dat sommige ritmes en harmonieën de luisteraar beter ontspannen dan andere. Als u echt wilt dat de muziek in de auto uw gemoedsrust verandert, luister dan eens naar muziek met een langzamer tempo om niet alleen uw geest te kalmeren, maar ook uw spieren te ontspannen. 

Klassieke muziek, jazz, easy listening en strijkmuziek (vooral de muziek die wordt gebruikt voor yoga en meditatie) zijn als beste genre naar voren gekomen voor het loslaten van stress. Daarom moest u van uw vader altijd naar jazz luisteren in de auto! Aan de andere kant, als uw gemoedstoestand wel een oppepper kan gebruiken, luister dan naar een afspeellijst met up beat popmuziek. Een lekkere meezinger kan net voor dat optimistische gevoel zorgen om lekker door te rijden! 

Last but not least, neem regelmatig een pauze

Dit is niet voor niets een goed advies. Het werkt. Een van de beste manieren om rustig te blijven onderweg? Ga ervan af! Regelmatige pauzes van 30 minuten tot een uur wanneer u rijdt, is goed voor uw lichaam en uw geest. 

Uit uw stoel komen en een rondje lopen geeft u de mogelijkheid uw spieren te strekken, wat frisse lucht te krijgen en uw lichaam te ontspannen nadat u langere tijd in dezelfde houding hebt gezeten. Aandachtig op de weg en andere chauffeurs letten kan ook echt vermoeiend zijn! Vermoeidheid brengt niet alleen een verhoogd risico op ongelukken met zich mee, het maakt u ook humeurig en mogelijk gestrest.

Neem een pauze, ontspan en laad u weer op voordat u verdergaat. U merkt absoluut een verschil in uw mate van energie en in uw humeur!

Ontspannen is niet het enige waar u aan moet denken wanneer u een beroepschauffeur bent. Lees enkele eenvoudige tips om gezond te blijven of zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de wetgeving inzake regelmatige pauzes in de verschillende EU-landen. 

Zie meer artikelen

Meer lezen