Europcar

Een sprookjesachtige autovakantie in Duitsland

We weten allemaal dat Duitsland bekend staat om zijn sappige worst, heerlijke bieren en Oktoberfeesten. Maar u zou ook kunnen zoeken naar een Duitsland dat niet clichématig is. Een Duitsland waar de lijnen tussen het heden en verleden, en tussen het sprookjesachtige en de werkelijkheid, niet zo duidelijk zijn… In Zuid-Duitsland, tussen de Alpen, de kastelen, de meren en de diepe geschiedenis, kunt u onderweg uw eigen sprookje schrijven.

München, de hoofdstad van Beieren

Begin uw reis in München, de hoofdstad van de Beierse regio en de op drie na grootste stad van Duitsland. Als u direct een auto vanaf het vliegveld huurt, vink dan gelijk de belangrijkste bezienswaardigheden van uw lijst af, zoals de Marienplatz, het geweldige centrale plein van de stad. Daar kunt u, tussen de monumenten verspreid op en rondom het plein, kijken hoe de Duitsers invulling geven aan hun dagelijks leven. Midden op het plein staat de Mariensäule, een zuil met daarop een gouden standbeeld van de Maagd Maria. In het westen vindt u de Frauenkirche, de belangrijkste kathedraal en een symbool van de stad.

Maar hoe mooi München ook is, het Duitsland waarnaar u verlangt kan niet in de grotere steden gevonden worden. Het ligt ginder.

Garmisch en Partenkirchen

Als u donker, romantisch en fantastisch wilt, rij dan buiten de gebaande paden en ontdek de steden en landschappen die de tand des tijds hebben doorstaan.

Doe uw gordel om, vergeet snelheidslimieten (we zijn immers in Duitsland) en ga naar het zuiden op de Autobahn 95 richting Garmisch-Partenkirchen, een bergplaats aan de grens met Oostenrijk die uitzicht op de hoogste berg van Duitsland biedt. De steden van Garmisch en Partenkirchen waren gescheiden tot 1935. U ziet het grote verschil tussen de twee helften van de stad wanneer u erdoorheen rijdt. Garmisch heeft een meer gepolijste en moderne uitstraling, terwijl Partenkirchen met haar geplaveide straatjes en vervaagde fresco’s haar historische gezicht heeft behouden. Vanaf daar kunt u vele paden verkennen (te voet) in het gebied van Zugspitze, dat bekend staat als de hoogste berg van Duitsland. Geniet van een Beiers ontbijt Weißwuascht (witte worst) geserveerd met Senf (zoete mosterd) en zachte pretzels, voordat u terug in de auto stapt en rond de noordkant van het Ammergebirge rijdt. Rijd naar het meest westelijke punt – onderweg kunt u de majestueuze schoonheid van de bergen bewonderen – en binnen een korte tijd, komt u in Schwangau.

Op de Romantische Weg: Schwangau naar Augsburg langs de Lech

Schwangau is het zuidelijke uiteinde van de schilderachtige Duitse ‘Romantische Weg’, de landelijke route naar het noorden. Hier begint de wezenlijke tour door het land: vanaf het begin wordt u verwend met een aantal van de mooiste schatten van Duitsland, zowel natuurlijke als door de mens gemaakte.

De vier meren die aan weerszijden van de berghelling liggen (Bannwaldsee, Forggensee, Schwansee en Alpsee) zijn adembenemend en zullen voldoende visuele afleiding bieden wanneer u langs hen kuiert. U zult ongetwijfeld tot een abrupte stop komen bij de aanblik van de Hohenschwangau en Neuschwanstein kastelen. Deze prestaties van het menselijk genie zijn even ongelooflijk als grandioos. Het kasteel Neuschwanstein, zeker de indrukwekkendste van de twee, staat hoog op een heuvel met uitzicht op de ongerepte bergmeren en ruige uitlopers van Schwangau. Het monument lijkt alsof het uit een droom is ontstaan en is een bron van inspiratie geweest voor mensen zoals Walt Disney; zijn Doornroosje werd erdoor geïnspireerd. Van Schwangau, moet u op de Romantische Weg in noordelijke richting naar Augsburg. Dit stuk van de route loopt parallel aan de rivier Lech. Veel van de middeleeuwse locaties die zijn verscholen in het Beierse Duitsland zijn hier te vinden. Augsburg is een van de oudste steden in Duitsland en beschikt over een aantal architecturale hoogstandjes uit de Renaissance. De architectuur van het stadhuis en de kathedraal – waarbij romaanse en gotische stijlen samenvallen – zijn van bijzonder belang.

Naar de wijnvelden van Würzburg, door Harburg en Nördlingen

Vanaf Augsburg maakt de Romantische Weg een bocht naar het noordwesten, richting het noordelijke uiteinde van de weg: Würzburg. Deze stad staat bekend om zijn wijn en u kunt er, gematigd, het einde van uw autovakantie vieren met een aantal van de lekkerste druiven uit Zuid-Duitsland.

Tijdens de weg erheen, kunt u veel zien vanuit uw gehuurde auto – dit is de schoonheid van de Romantische Weg – vergeet niet om twee stopmomenten te maken voordat u aankomt in Würzburg. Uw eerste stopmoment is Harburg (of Harburg Schwaben, de plaats staat zo bekend om haar te onderscheiden van een gelijknamige stad in de regio van Hamburg). Het is een kleine stad die vandaag de dag nog steeds middeleeuws is, althans, zo lijkt het. Wanneer u de stad nadert zal een groot kasteel bovenop een heuvel opdoemen. Ga richting het kasteel, bewonder de architectuur en geniet van een kopje koffie in het hotel-restaurant erbinnen. Vanaf deze hoogte kunt u het grootste deel van een stad met een eeuwenoude geschiedenis zien. Rij ongeveer een uur langs de landelijke wegen en geniet van het rustige Duitse platteland, voordat u voor een half uur de weg richting Nördlingen neemt. De meest interessante informatie over deze bestemming is dat de stad werd gebouwd in de krater die werd achtergelaten door de inslag van een meteoor, 15 miljoen jaar geleden. Bovendien is het een van de drie overgebleven Duitse steden met een intacte stadsmuur. Neem wat tijd om hier de benen te strekken. Het Rieskrater Museum is gericht op meteoren en hun botsingen met de aarde. De collectie bevat verschillende maanstenen van NASA missies en u zult ook alles over de krater waarop de stad ligt leren. Een interessant feit is dat veel van de stenen muren van de stad diamanten bevatten, die na de meteorietinslag gevormd zijn binnen het grondgesteente van de stad. Alvorens u terugkeert naar de auto en u zich haast naar de eindbestemming Würzburg, beklimt u de kerktoren van de St. Georg. Deze kerktoren wordt door de lokale bevolking liefdevol “Daniel” genoemd. De toren biedt een prachtig en verbluffend uitzicht op de stad en is een geweldige kans voor een foto. Voor degenen onder u die Sjakie en de chocoladefabriek hebben gekeken, het uitzicht vanuit de glazen lift in de slotscène is het uitzicht dat u nu ziet, op ongeveer een halve eeuw na. Vervolgens rijdt u binnen twee uur naar Würzburg om uw reis af te sluiten, een reis vol spectaculaire uitzichten op de Alpen, fantastische kastelen, meteoren en broeierige geschiedenis.

Zie meer artikelen

Meer lezen