Europcar

Verkeerswetgeving In Frankrijk: Wat U Dient Te Weten

Kennis van de belangrijkste verkeersregels kan een veilige reis voor bestuurder en passagiers garanderen. Hier zijn de hoofdpunten van de belangrijkste verkeersregels in Frankrijk.

Rijd aan de rechterkant van de weg

Automobilisten rijden aan de rechterkant van de weg. Dit betekent dat de doorgetrokken witte streep die de rand van de weg markeert (indien toepasbaar) altijd rechts van u dient te liggen. De rijbaan van het tegenligginde verkeer dient links van u te liggen. De linkerzijde van een weg met meerdere rijstroken wordt enkel gebruikt om in te halen.

Snelheidslimieten

De snelheidslimieten zijn afhankelijk van de omgeving en de wegomstandigheden. Steden en dorpen hebben bijvoorbeeld een standaard maximumsnelheid van 50 km/h, tenzij anders aangegeven (sommige stedelijke gebieden kunnen tot 30 km/h beperkt zijn). Auto’s die een aanhangwagen of caravan trekken moeten tussen 45 km/h en 65 km/h rijden, afhankelijk van het percentage dat de aanhangwagen of caravan meer weegt ten opzichte van het voertuig dat ze sleept.

Op de snelweg geldt een maximumsnelheid van 130 km/h en van 110 km/h bij natte weersomstandigheden.

Legale alcohollimiet

Ondanks de geweldige wijnen, Champagnes en andere Cognacs, is het ‘t beste om ook in Frankrijk nuchter te rijden. De legale alcohollimiet is een promillage van 0.5 voor alle bestuurders. De wet verplicht bestuurders een wegwerp alcoholtester in elk voertuig mee te nemen.

Parkeren

Als vuistregel, let op alle parkeerborden en vraag wanneer u twijfelt. Volgens de wet mag u niet voor een brandkraan parkeren. Het is tevens niet toegestaan om uw wagen langer dan 24 uur per keer te parkeren op een plek langs de openbare weg. ‘s Nachts parkeren is nergens in Frankrijk toegestaan, al mag u wel parkeren op een rustplaats als u rust nodig heeft. Afhankelijk van de regio die u bezoekt, kunt u particuliere parkeerplaatsen vinden die een goed en veilig alternatief bieden om uw auto een aantal uren of dagen te parkeren.

Zie meer artikelen

Meer lezen