Europcar

Een bestelauto rijden in harde wind

Veilig rijden met harde wind

Stormachtig weer kan behoorlijk zenuwslopend zijn. Maar de uitzonderlijke kracht van moeder Natuur bewonderen is leuk en aardig als u met een goed boek lekker voor uw open haard zit. Het wordt heel anders wanneer u naar buiten moet en door de storm moet rijden, vooral als u in een bestelauto rijdt. De hoge zijkanten maken bestelauto’s gevaarlijker in harde wind dan auto’s, dus lees verder voor onze tips over hoe u veilig rijdt in stormachtig weer. 

Neem het weer altijd met u mee

De weersvoorspelling goed in de gaten houden, is een goed en logisch begin als er storm op komst is. Misschien kunt u bij de planning van de trip rekening houden met het weer zodat u het ergste van de storm mist. Of de trip volledig afblazen als het er echt slecht uit ziet. 

De verkeersinformatie

Naar de verkeersinformatie luisteren voordat u vertrekt, is ook al zo voor de hand liggend. Plaatselijke radiostations en verbonden navigatiesystemen zijn doorgaans up-to-date, terwijl sociale media ook handig kunnen zijn. Rijkswaterstaat Verkeersinformatie heeft bijvoorbeeld ook een Twitter-account waar u het laatste nieuws kunt bijhouden. Gewapend met uw up-to-date details kunt u uw trip om druk verkeer, wegafsluitingen en blokkades heen plannen. 

Bereid uw trip voor

U zult uzelf dankbaar zijn als u uw bestelauto goed hebt voorbereid op mogelijk slecht weer. Wind wordt vaak snel opgevolgd door regen, dus als er een storm op komst is, controleer dan voor vertrek zaken als uw koplampen, ruitenwissers en banden om zeker te zijn dat uw bestelauto zo goed mogelijk is voorbereid. 

Werk uw technologie bij

Sommige moderne bestelauto’s zijn uitgerust met windondersteuningstechnologie om u te helpen met uw veiligheid wanneer de wind te keer gaat. Dit kan u stabiel houden bij een onverwachte windstoot en werkt vaak in combinatie met andere functies zoals rijbaan- en remassistentie. 

Matig uw snelheid … duh!

Hoe sneller u rijdt, hoe moeilijker het is om uw bestelauto in de wind onder controle te houden. Remmen wordt ook beïnvloed, dus uw snelheid matigen is een goed idee. En hoe sneller u gaat, hoe minder tijd u hebt om te reageren op snel ontwikkelende situaties, wat die ook zijn. Moeten we nog verder gaan? 

Grip op het stuur

Uw stuur met beide handen stevig vasthouden kan u helpen plotselinge windstoten goed op te vangen. Misschien moet u de bewezen 10-voor-2 positie op het stuur weer uit de kast halen voor een stevige grip. 

Laat ongeduld het niet overnemen

Met de wetenschap dat er plotseling windstoten kunnen opkomen, is het verstandig om voldoende ruimte te houden bij het inhalen, vooral wanneer het fietsers, motoren en vrachtwagens betreft. Deze laatste groep blokkeren de wind terwijl u inhaalt, dus wees voorbereid op een windstoot als u ze voorbij bent. Dit geldt voor elk voertuig dat groter is dan uw bestelauto. Als u twijfelt of u zult inhalen, bewaar dan uw geduld en wacht tot het echt veilig is. 

Geef me wat ruimte

Houd ook afstand tot voertuigen voor en naast u wanneer u niet inhaalt, vooral bij andere hoge bestelauto’s en caravans, die nogal kunnen gaan slingeren in de wind. 

Plan goed

Als u zelf op pad bent met een caravan, kunt u misschien pauzeren als het weer erg onvriendelijk wordt. Waarom parkeert u niet een nachtje en maakt u het gezellig in uw caravan in plaats van dat u zich zorgen maakt over het geslinger achter u. Getrokken aanhangers en paardentrailers kunnen ook gevaarlijk zijn in harde wind, dus vermijd deze situaties waar mogelijk. 

Baas boven baas

Uw bestelauto is waarschijnlijk al behoorlijk hoog. Dus overdrijf dit niet door er ook nog eens een dakkoffer op te leggen. Als er een dakkoffer op uw dak is bevestigd en u moet bij sterke wind gaan rijden, doet u er goed aan om deze eerst even te verwijderen. 

Kijk goed om u heen

Wees voorbereid op plotselinge windstoten wanneer u over bruggen en door open vlaktes rijdt. Hoe hoger uw bestelauto, hoe gevoeliger hij is voor deze plotselinge windrukken, dus wees op uw hoede. Hoge gebouwen kunnen als een trechter voor de wind zijn, dus let daar op en matig uw snelheid waar dat nodig is. 

Kijk voor u

Naast dat u op uw omgeving moet letten, hoeven we niet te zeggen dat u ook uw ogen op de weg voor u moet houden. Pas op rommel op de weg, blijf alert wanneer u bochten ingaat en kijk uit voor boomtakken die mogelijk laag hangen vanwege de sterke wind. 

Hoge bomen vangen veel wind

Nu we het over bomen hebben: parkeer er niet onder wanneer u stopt. Vallende takken kunnen deuken veroorzaken in uw bestelauto. Vermijd ook telefoon- en elektriciteitskabels voor het geval deze naar beneden komen zetten. Het is waarschijnlijker dat deze uw bestelauto beschadigen dan dat ze u van stroom voorzien zoals bij Back to the Future. Parkeer als u kunt met uw neus in de richting van de wind, in plaats van met uw zijkant. Laat uw bestelauto in de versnelling staan wanneer het een handgeschakelde is en trek de handrem stevig aan. 

Onderbreek uw rit regelmatig

Regelmatig pauzeren tijdens lange ritten is sowieso verstandig en dit geldt nog meer wanneer u in harde wind rijdt. Deze omstandigheden kunnen echt uitdagend zijn en vereisen nog meer concentratie dan normaal. Angst tijdens het rijden kan ook stress veroorzaken, dus geef uw geest en lichaam rust van al die spanning door regelmatig stops in de bouwen. 

Tijd heelt alle wonden

We adviseren nooit om te haasten wanneer u rijdt. Dit zorgt voor stress, is gevaarlijk en vaak onnodig wanneer u een beetje plant. Plan voldoende tijd voor uw rit in stormachtige omstandigheden, voor het geval u blokkades, snelheidsbeperkingen of andere vormen van vertraging treft. Dit geeft u de best mogelijk kans om veilig en op tijd aan te komen, waar u ook naartoe gaat. 

Leer meer over het veilig besturen van een bestelauto met onze handige gids over rijden in de sneeuw en ’s nachts rijden. 

Zie meer artikelen

Meer lezen