Europcar

Covid-19: boeken of wachten?

Sans Titre

Weet u nog hoe de spanning voelde van het boeken van uw volgende vakantie en de stijgende verwachtingen naargelang de reis dichterbij kwam? Het goede nieuws is dat het plannen van een vakantie weer mogelijk is, maar u moet er wel wat huiswerk voor doen. 

De lockdown-maatregelen worden langzaamaan versoepeld en steeds meer mensen vragen of het veilig is om een vakantie te boeken, in binnen- of buitenland. 

De pandemie heeft al bijna 18 maanden onze levens beïnvloed, en het niet reizen of niet op vakantie gaan is een frustrerende norm geworden. Maar kunt u nog langer wachten voordat u die welverdiende trip maakt met uw partner of gezin? En is het veilig om een reis te boeken of is het beter om te wachten?

Laten we de reisopties eens bekijken, net als de do’s en don’ts van het boeken van een vakantie.

 

Waar kunt u op vakantie gaan?

Nu de wereld langzaam opengaat na een aantal lockdowns en de uitrol van vaccins in volle gang is, willen veel Amerikaanse reislustigen hun reis weer boeken. Men moet echter zeer goed opletten wat de reisbeperkingen betreft.

Sinds januari 2021 mogen, volgens het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding en -preventie, alle passagiers van 2 jaar en ouder die vanuit het buitenland per vliegtuig in de VS aankomen, de VS niet meer in tenzij ze een negatieve testuitslag hebben vóór vertrek of documentatie van herstel van COVID-19, verstrekt door een erkende zorgverlener of een ambtenaar van de volksgezondheid. Het wordt ook aanbevolen om na aankomst in de VS minstens 7 dagen in quarantaine te blijven en 3-5 dagen na aankomst een COVID-19 test te doen.

Het is belangrijk dat u de toelatingseisen van het land dat u wilt bezoeken controleert, want het kan zijn dat u er nog steeds niet in mag. Er zijn namelijk verschillende landen van waaruit vanaf 30 april 2021 voor onbepaalde tijd niet mag worden gereisd, zoals het Schengengebied van Europa, met inbegrip van Frankrijk, België, Denemarken, Finland, Duitsland, Griekenland, … het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Brazilië, … en de lijst gaat nog verder.

Istock 544598800 Cpr

Wat zijn de risico’s om nu een reis te boeken?

Er staat u niets in de weg om een vakantie te boeken naar een van de door de lokale overheid aangemerkte veilige landen, maar u dient altijd voorzichtig te zijn en bewust te zijn van de potentiële risico’s. Hieronder staan wat zaken om in de gaten te houden wanneer u een vakantie voor 2021 boekt:

– zoek naar een flexibel boekingsbeleid met mogelijkheid tot vergoeden of uitstellen als uw reis wordt geannuleerd, of u nu een pakketreis, een hotel of een Airbnb boekt.

– lees de kleine lettertjes wanneer u vluchten boekt, want veel operators bieden nu kosteloze wijzigingen van vluchten aan

– bekijk de huidige quarantaine- en sociale afstandsregels in het land dat u wilt bezoeken (als u tenminste niet wilt zonnebaden met een mondkapje!)

 – zijn uw reisplannen flexibel? Sommige bedrijven bieden vouchers naar alternatieve bestemmingen aan als de maatregelen wijzigen 

– hebt u bewijs nodig dat u bent gevaccineerd voor het land dat u bezoekt?

– zal iedereen in uw groep gevaccineerd zijn?

U kunt natuurlijk ook liever een vakantie in eigen land zoeken. Ook in het binnenland zijn er tal van mogelijkheden. En sommige kinderen maakt het echt niet uit waar ze zijn! Boek eens een auto en rijd naar plaatsen waar u nog nooit bent geweest.

Istock 639001286 Cpr

Komen er goed deals voor de vakantie ?

Over het algemeen lijken de prijzen te stijgen, omdat reisorganisaties wat van het geld dat ze in de afgelopen 18 maanden zijn verloren, proberen terug te verdienen.

Maar geen paniek, er zijn koopjes op de markt om van een vakantie met de kinderen te genieten of voor een romantisch tripje met uw wederhelft. De oplossing zit in onderzoek doen en nieuwe dingen te overwegen. 

Misschien had u nooit zin in een pakketreis, maar lijkt het nu de tijd om dat eens te proberen als u op zoek bent naar een goede deal. Of overweeg een Airbnb voor een gezinsvakantie of een trip met uw partner. Als u een flexibele vakantie wilt, dan kan het huren van uw eigen accommodatie en auto de perfecte oplossing zijn.

Een vakantie boeken is niet zoals het was, maar met zorgvuldig plannen en met begrip voor de vereisten, moet u van een welverdiende vakantie met het gezin of met vrienden kunnen genieten.

Vrij reizen in Europa met het gezondheidspaspoort

Sinds 1 juli 2021 moet u, om binnen de Europese Unie te reizen, het “digitaal Covid-certificaat van de EU” voorleggen. Dit document, dat op papier of via een QR-code kan worden voorgelegd, vergemakkelijkt het reizen in Europa dankzij de wederzijdse erkenning door de 27 EU-lidstaten.

Er wordt naar gevraagd bij controles in de EU-lidstaten, ongeacht het gebruikte vervoermiddel: trein, vliegtuig, auto.
Er zal ook naar uw gezondheidspasje worden gevraagd wanneer u naar activiteiten- en vrijetijdsvoorzieningen, gezondheidscentra of zelfs winkelcentra gaat.

Voor meer informatie over de toepassing ervan kunt u terecht op de website van de regering van het land waar u naartoe reist.

Zie meer artikelen

Meer lezen