Europcar

Zeg 'nee' tegen stress voor een vergadering door je tegoed te doen aan frietjes rond Brussel

Ben jij voor een vergadering altijd zenuwachtig? Maakt spreken in het openbaar je ongemakkelijk? Dat komt goed uit, want we hebben het perfecte tegengif voor een goed gevoel. Huur een auto, rij Brussel uit en doe je tegoed aan het beste comfortfood ooit; en dan hebben we het natuurlijk over frietjes! (of hoe je ze ook wilt noemen: Franse frietjes, Belgische frieten, patat, chips, etc.)

Ja, er zijn 5000 frietkotten in België, maar je verdient de allerbeste

Hoewel ze universeel Franse frieten worden genoemd, zijn sommigen van mening dat frieten oorspronkelijk uit Namen komen. In ieder geval kun van de beste friet van het land genieten bij Frietkot Big Moestasje, vlakbij het station van Jette, op 6 km ten noorden van Brussel. Wist je dat het geheim om perfect knapperige frieten te frituren voor een groot deel afhankelijk is van de vettemperatuur tijdens de laatste fase van het frituren? Deze moet tussen 175 en 180 °C liggen. In elk geval weet je het nu. Veel plezier! 

Place Cardinal Mercier 23 1090, Jette

Je lichaam snakt naar een vette hap als je gestrest bent

Op slechts 6 km ten zuiden van Brussel is Elsene de thuisbasis van Frietkot Bompa. Deze plaatselijk bezienswaardigheid is trots op de Belgische verse aardappelen die worden bereid in het dagelijks verse ossenvet. En als hiervan het water je niet in de mond loopt, dan biedt deze frituur ook een ruime keuze aan zelfgemaakte sauzen. 

Avenue de la Couronne 71, 1050 Ixelles 

Belgen eten jaarlijks 16 kg frietjes en jij zult dat ook doen.

De plaatselijke bevolking is razend enthousiast over Chez Jeanne & Jef, en zweren bijna bij hun frietjes. In de kleine frituur word je vriendelijk ontvangen en eet je verse frietjes, die knapperig aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant zijn. Dit zijn de beste frietjes ten noorden van Brussel, geen wonder dat het zo populair is! Bereid je voor op een lange rij en wachttijd voordat je jouw bestelling kunt doen. Maar het wachten is de moeite zeker waard.

Place Peter Benoit, 1120 Neder Over Heembeek 

Je collega is allergisch voor gluten, melk en vis

In Etterbeek, een rustig stadje in de Brusselse regio, komt het hele land naar La Maison Antoine. In deze zaak, opgericht in 1948, wordt er vanzelfsprekend serieus omgesprongen met frieten. Toch kostte een puntzak frietjes hier maar € 2,70; en dat niet alleen, je kunt ook nog eens kiezen uit 30 verschillende soorten sauzen, iets wat de keuze alleen maar lastiger maakt. 

Place Jourdan 16, 1040 Etterbeek

Je hebt al de hele reis aan de salades gezeten

Stap in Ukkel, op iets minder dan 20 minuten van de Europese hoofdstad, eens binnen bij Chez Clémentine. Deze frietzaak is er trots op dat ze milieuvriendelijk is, terwijl er een traditionele Belgische frituur wordt uitgebaat. Hun frietjes alleen al zijn een reden om hier naartoe te komen. Geen wonder dat België aan Unescoheeft gevraagd de nationale frituur als officieel icoon van het culturele erfgoed van het land te maken.

Place St Job 40, 1180 UCCLE 

Zie meer artikelen

Meer lezen