Europcar

Ecotoerisme in België : vakantie door in de ardennen

Happy Young Man Enjoying Late Afternoon Mountain Bike Ride By The River On A Clear Autumn Day

Ecotoerisme is reizen naar natuurgebieden en tegelijkertijd het milieu sparen. Het wordt ook wel natuurreizen of natuurvakantie genoemd. Doel is meewerken aan de bescherming van de natuur door de lokale bevolking.

In België is vooral in de Ardennen ecotoerisme mogelijk. In die prachtige landstreek is het heel goed mogelijk bewust om te gaan met de natuur en de omgeving. De lokale bevolking biedt meestal ook mogelijkheden om biologische producten te kopen.

Verantwoorde vakantiehuizen in de Belgische Ardennen

Veel eigenaren van vakantiewoningen in de Ardennen hebben uit respect voor de natuur en het milieu grote of kleine duurzame aanpassingen aan hun woningen uitgevoerd. Vaak zijn ze voorzien van een grotendeels ecologisch interieur, worden ze op ecologische wijze verwarmd en van warm water voorzien met behulp van zonnepanelen.

Bij diverse vakantiewoningen is al bij de bouw of later bij de renovatie bewust gekozen voor duurzame, natuurlijke materialen, zoals leisteen. In enkele gevallen heeft men daarvoor het Panda-certificaat van het Wereld Natuur Fonds ontvangen. Rondom de woningen zijn vaak fruitbomen geplaatst, waarvan de gasten het fruit zelf mogen plukken.

Backlight View Through Apple Tree, Summer Meadow In Bavaria, Germany

Smakelijk én verantwoord eten in de Ardennen

De eigenaren van de vakantiewoningen kunnen niet alleen alles vertellen over de omgeving, maar ook over de verkrijgbaarheid van biologische producten. Dat zijn eerlijke producten, verbouwd met respect voor de natuur en haar bewoners. Ze smaken vaak het lekkerst, omdat ze de typische geuren, kleuren en smaken dragen die bij een vakantieomgeving passen.

Het is bijvoorbeeld mogelijk biologische kaas te kopen bij een lokale kaasboerderij. Je weet dan zeker dat de koeien die de melk voor de kaas geproduceerd hebben een goed leven leiden. Bij verschillende abdijen is speciaal streekbier verkrijgbaar uit eigen brouwerijen, evenals brood dat door de monniken zelf gemaakt is.

Ontdek de natuur met de kinderen

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met kinderen te wijzen op de schoonheid én het belang van de natuur. De Ardennen zijn uitermate geschikt voor ecotoerisme met het hele gezin. Het natuurontdekkingscentrum Aquascope maakt jong en oud bewust van de natuur. Je kunt er ontdekkingstochten maken en er zijn exposities en speelruimtes. In het restaurant kun je genieten van biologische streekgerechten.

Een andere mogelijkheid om te genieten van de natuur van de Ardennen is het bezoeken van natuurreservaat de Hoge Venen. In dit gebied vind je bossen en moerassen, die op een natuurlijke wijze zijn ontstaan. Ook kom je allerlei zeldzame dieren en planten tegen. Middenin de Hoge Venen ligt Natuurpark Botrange, waar het door allerlei activiteiten mogelijk is het natuurgebied nog beter te leren kennen.

De Belgische Ardennen zijn dus uitermate geschikt voor ecotoerisme. De natuur is er prachtig en je vindt er bovendien een verrassende, veelzijdige dierenwereld. De dieren zijn niet alleen in het wild te bewonderen, maar ook in verschillende dierenparken, waarvan het Wildpark Bouillon de bekendste is.

Zie meer artikelen

Meer lezen