Europcar

De 7 Britse routes die je moet wandelen om langer te leven

Een roadtrip naar het VK is prima. Maar waarom zou je het niet onvergetelijk maken door een aantal glorieuze wandelroutes toe te voegen aan je reisroute? Niet alleen verhoogt het je conditie, maar het zal ook je zorgen verzachten en je creativiteit stimuleren. Ontdek onze gids voor de beste wandelingen in Wales, Schotland of Engeland, grijp je wandeluitrusting en stap in je huurwagen.

Je hebt geen natuurlijk groen gras gezien in 6 maanden

Trek je stoffige wandelschoenen aan en wandel naar Mam Tor in Derbyshire tussen Sheffield en Manchester. Om het stenen voetpad te vinden, hoef je alleen maar uit je auto te stappen in Castleton, vervolgens passeer je de Treak Cliff en Blue John Grot om de top van 517 m te bereiken. Als je eenmaal het uitkijkpunt hebt bewonderd dat zich noordwaarts uitstrekt over de Edale Valley tot Kinder Scout en de Derwent Moors, kun je het steilere natuursteenpad volgen om de top van Back Tor te bereiken en vervolgens naar Lose Hill Pik te gaan.

Handig om te weten: 4,8 km – 2 uur

Mam Tor, Hope Valley S33 8WA

Van je vervelende horloge moet je 10.000 stappen per dag doen (of anders!) 

Gelegen in het South Downs National Park in Sussex, tussen Brighton, Worthing en Portsmouth, zal het Seven Sisters Country Park je omverblazen. De 280 ha aan krijtrotsen, kronkelende riviervalleien, veebruggen en open graslanden zullen je bazige smartwatch tevreden stellen. Dankzij het gemakkelijke toegangspad, kan je het strand en de waadvogels ontdekken. En als je geen hoogtevrees hebt, kun je genieten van het uitzicht vanaf de hoogste klif (77 m) en vanaf de top je longen uit je lijf schreeuwen dat je de koning van de wereld bent. 

Handig om te weten: 13 km6 uur 

Seven Sisters Country Park, E Dean Rd, East Sussex, Seaford BN25 4AB

Je hebt de stalen benen van een Olympische medaillewinnaar

Er zijn zoveel adembenemende plekken om te verkennen in Wales. Dus, als je een goede conditie hebt en wanhopig een uitdaging nodig hebt, waarom loop je dan niet de Glyndwr’s Way Trail? Vanaf de stadsklok op Knighton (2 uur rijden van Birmingham), kun je dwalen door de prachtige Radnorshire Hills, de oevers van de Llyn Clywedog om te eindigen naast het Montgomery Canal in Welshpool. En het goede nieuws (of slecht nieuws voor je heilige verbondenheid) is dat het netwerkbereik nogal zwak is.

Handig om te weten: 217 km – 9 dagen

Glyndwr’s Way, Wales 

Je wilt het maandelijkse bezoek van je oudoom vermijden 

Wat is er zo speciaal aan Upper Coquetdale, op slechts een uur rijden van Newcastle, waardoor je niet zou hoeven luisteren naar verhalen over je ooms heupprothese? Alles! Als hij maar de grasrichels, hooilanden, mythisch heide en oude hoge venen van de Cheviot Hills in Northumberland kon verkennen, dan zou hij het begrijpen. Moeten we vermelden dat je tussen de dorpen, Holystone en Alwinton, de Rob Roy’s Cave kan bezoeken, waar gezegd wordt dat de voortvluchtige zich verborg voor zijn vijanden?

Handig om te weten: 13 km – 6 uur

Upper Coquetdale, Northumberland

Je moet wat bewegen na het verslinden van die heerlijke lasagne 

De Falls of Glomach, 2 uur rijden van Inverness in Schotland, zijn misschien niet de hoogste in het land, maar ze zijn zonder twijfel een van de meest magnifieke watervallen. Parkeer bij het National Trust for Scotland Morvich platteland en ga dan door totdat je die prachtige waterval van 113 m ziet die dwars door het groene landschap van Schotland loopt. Tegen die tijd zal de pasta lang vergeten zijn. 

Handig om te weten: 17,5 km – 5 tot 6 uur 

The Falls of Glomach, Kyle IV40 8DS

Je ex heeft zich net aangemeld bij je sportschool 

Om aan zijn uitpuilende biceps te ontsnappen, kan je lekker zweten in Loch Muick, in de buurt van Aberdeen. Begin je wandeling bij het bezoekerscentrum Balmoral Estate, net op de baan aan de parkeerplaats. Het circuit biedt een goed uitzicht op de omliggende heuvels, je kan zelfs een stop maken bij het Glas-allt-Shiel huis gebouwd door koningin Victoria. Je zult weten dat je het einde van je reis hebt bereikt wanneer de bossen en gebouwen van de Spittal of Glenmuick in zicht komen. 

Handig om te weten: 12,5 km – 3,5 uur

Loch Muick, Ballater AB35 5SU

Je bent bang voor de natuur, bomen en stilte

Dan is het kanaal van Leeds naar Liverpool (het langste in Noord-Engeland) perfect voor jouw mindset. Eens je de stad verlaten hebt, klimt het kanaal de Pennine heuvels in, ook wel “de ruggengraat van Engeland” genoemd. Ontdek na het eten van een aardappeltaart in Wigan de plaatsjes Blackburn en Burnley waar er nog steeds Victoriaanse molens te zien zijn. Je wandelt daarna door alle mogelijke afgelegen en prachtige Engelse landschappen. Nadat je de natuur weer hebt leren waarderen, ga je naar het marktstadje Skipton in de Yorkshire Dales en verder naar de stad Leeds. 

Handig om te weten: 204 km- 5 dagen

Leeds and Liverpool Canal, Northern England 

Zie meer artikelen

Meer lezen