Europcar

6 Australische verkeersregels om de Aussie wildernis te temmen

Scattering Rays, Roos And Rosella

Hoe kun je niet verliefd worden op Australië terwijl je door zoveel prachtige landschappen rijdt? Een kleine waarschuwing: rijden met jouw huurauto Down Under betekent dat je bekend moet worden met de lokale verkeersregels voordat je aan de roadtrip van je leven begint.

Wees voorbereid en zorg dat je een rijbewijs hebt

Voordat je gloednieuwe wandelschoenen gaat inpakken, mag je niet vergeten dat een rijbewijs in het Engels of een internationaal rijbewijs (IDP) vereist is om een voertuig te besturen. Zorg er dus voor dat je een van beiden hebt voordat je in het vliegtuig stapt en je naar de andere kant van de wereld vliegt. Om in aanmerking te komen voor huur, moet je minimaal 21 jaar oud zijn en er geldt een heffing voor jonge bestuurders voor specifieke voertuigen en bestuurders jonger dan 25 jaar. 

High Angle View Of Suspended Highway Along The Coastline

Gedraag je en maak je gordel vast 

Laat je niet misleiden door de enorme verlaten gebieden. Vergeet niet om altijd je veiligheidsgordel te dragen, waar je ook bent, want de Aussie wetgeving voor het verplicht dragen van veiligheidsgordels is onverbiddelijk. En dat geldt ook voor jou, ja, jij, de enthousiaste snoozer achter in de auto. 

No Need for Speed: Respecteer de snelheidslimieten

Australiërs nemen dit serieus. Restricties worden er strikt gehandhaafd en boetes zijn groot. De snelheidslimiet is 50 km/u in steden en 100 km/u op snelwegen. Er zijn ook veel vaste en mobiele flitspalen, vooral op motorwegen of snelwegen. Let op verkeersborden! Je wilt geen ontmoeting met een politieagent, toch? Houd er rekening mee dat Australische politieagenten geen uitzondering maken voor exotische accenten en je gewoon een boete geven zonder erbij na te denken. 

Telefoon in je tas en handen aan het stuur

Tijdens het rijden in Australië is het illegaal om je mobiele telefoon te gebruiken of zelf aan te raken. Dus probeer alsjeblieft die schattige parelduiker die je de dag ervoor hebt ontmoet niet te bellen, sms ook je moeder niet die zich zorgen maakt over zonnebrand, en denk er zelfs niet aan om te kijken naar die video over schattige katten. Houd je ogen op de weg. De duiker, je moeder en de kat, kunnen later je aandacht krijgen.

The Nullabor Plain

Verzamel wat geld in de auto voordat je de weg op gaat 

Rechts. Verkeersborden zijn moeilijker te ontcijferen dan hiërogliefen. Om hun codes te kraken en ze beter te begrijpen, moet je misschien de website van de overheid eens bekijken. Australië laat je betalen volgens de regels: je moet betalen bij parkeermeters en ook op snelwegen rond grote steden. 

Als je iemand bent die niet graag contant geld bij heeft, dan moet je je geen zorgen maken. Met de e-TAG-pas kan je tol betalen op alle Australische snelwegen. En je hoeft ook niet de moeite te doen om er een aan te schaffen: al onze auto’s zijn uitgerust met de pas. 

Geniet van je rit en maak je klaar voor een paar wilde ontmoetingen van dichtbij 

Tijdens je reis zal je zeker een aantal dieren in het wild kunnen spotten, van kangoeroes tot koala’s, vee of wat dan ook.

Dat is al minstens één reden waarom je altijd tegen een veilige snelheid zou moeten rijden. 

Zie meer artikelen

Meer lezen