Europcar

Roadtrip: op ontdekkingsreis van Sicilië , van Palermo naar Syracuse

Summer It Copie

Met de auto op Sicilië rondreizen stelt u in staat om het grootste eiland van de Middellandse zee te verkennen en de typische Siciliaanse charme – van Palermo naar Syracuse – tot u te nemen. Oude beschavingen, oosterse en westerse middeleeuwse invloeden, gebouwen in barokke stijl … Sicilië heeft het allemaal.

Verken het eiland in alle vrijheid en in eigen tempo, geniet van de goede wegen en het middellandse zee klimaat om wat langer in de kosmopolitische en bruisende steden te verblijven. Steden die door illustere schilders, zangers en filmmakers zijn bezongen. De vulkanische gronden, de zonnige stranden, het opmerkelijk culturele en architecturale erfgoed, de heerlijke keuken dragen allemaal bij aan een onvergetelijk verblijf op dit Italiaanse prachteiland.

Rij tijdens uw rondreis afwisselend op 2-baans snelwegen en rustigere wegen en ontdek de vele schatten van Sicilië.

Vanuit het vliegveld van Palermo is het maar 30 kilometer rijden naar het stadscentrum. Geniet van de prachtige historische gebouwen en monumenten in barokke stijl die de charme van de Siciliaanse hoofdstad maken, een fijne stad aan een grote baai tussen de zee en de bergen.

 

Op weg naar het antieke Sicilië via Agrigento

Om in Agrigento te komen vanaf Palermo kunt u het eerste deel van de route de snelweg nemen naar Erice, een prachtig dorp dat kenmerkend is voor het antieke Sicilië. Neem vervolgens de weg langs de kust naar Agrigento, vol met kwelders en windmolens. Halverwege tussen Palermo en Syracuse, ligt de archeologische site van Agrigento, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Sicilië die opgenomen is op de Werelderfgoedlijst. De Vallei van de Tempels en de resten van een oude stad vervoeren u naar een andere tijd.

Syracuse, een bestemming waar je niet omheen kunt

Slechts twee en een halfuur rijden en 200 kilometer verder ligt de havenstad Syracuse, die terecht de mooiste stad van het eiland wordt bevonden. Wanneer u de prachtige monumenten bezichtigt, of dat nu de kathedraal, het Griekse theater dat in de rotsen is uitgehakt of het oor van Dionysos betreft, een grot gelegen in een voormalige steengroeve dan begrijpt u waarom. Syracuse staat ook bekend om zijn heerlijke keuken, denk bijvoorbeeld aan spaghetti met bottarga en tonijn, worsten met witte wijn en venkelzaden of bijvoorbeeld cannoli, zoete smakelijke deegrolletjes gevuld met ricotta.

Een etappe in Taormina, tussen zee en vulkaan

Rij, nadat u Syracuse volledig hebt verkend, naar Taormina, een stadje dat 120 kilometer verderop aan de oostkust ligt. Bezichtig Taormina liefst in de late namiddag wanneer de inwoners zich op hun mooist kleden om elkaar te ontmoeten in de straten van deze Siciliaanse Saint-Tropez, stoppen om amandelmelk of een ijsje te nemen. In het hoger gelegen deel onthult Taormina zijn architectonische en culturele pareltjes: het middeleeuwse dorp, de gotische paleizen en het antieke Griekse theater waar vandaag de dag nog steeds voorstellingen worden gehouden.

Maakt u liever uitstapjes in de natuur dan biedt Taormina ook fantastische uitzichten over de zee aan de ene kant en op de Etna aan de andere kant. Aan zee heeft u via zandpaden toegang tot de prachtige stranden. Onderneemt u een excursie naar de vulkaan, dan is de kans groot dat u een van de vele uitbarstingen van de Etna meemaakt, een bijzonder en indrukwekkend fenomeen en dus zeker de moeite van het doen waard!

Marsala, op een kruispunt van wegen

Vervolg uw rondreis naar de provincie van Trapani, aan de Siciliaanse westkust. Op de vele viaducten op uw weg heeft u bijzonder uitzicht over het gevarieerde landschap van deze agrarische kuststreek, waar lange stranden en stijle kliffen worden afgewisseld.met wijn- en boomgaarden. Minder bekende routes geven u de kans om een ongewone kant van Sicilië te ontdekken: Rij via de panoramische kustroute met brede bochten terug naar Agrigento via de Scala dei Turchi, een steengroeve die in de loop van de tijd door winderosie in een prachtige witte gladde rotswand is veranderd.

Voer op uw GPS de beroemde wijnroute in, met wijngaarden die heel het Westen van Sicilië van uitstekende wijnen voorziet: heerlijke muscat en marsala wijnen, een zoete drank die bekend is om haar ambachtelijke productie, van oudsher bekend als de wijn van Venus en belangrijk ingrediënt voor de tiramisu.

Volg langs de kust, voordat u uw rondreis in Palermo afsluit, de Via del Sale, een typische zoutroute uit dit gebied waar oude Nederlandse windmolens en zoutvelden zich over meer dan 900 hectaren tussen Marsali en Trapani uitstrekken.

Zie meer artikelen

Meer lezen