Europcar

De lading van uw bestelauto vastzetten

De lading van uw bestelauto vastzetten

Lijkt het soms alsof alles in het leven tegelijkertijd neerstort? Misschien. Maar laat het niet gebeuren met uw bestelauto. Het is om diverse redenen belangrijk om de lading van uw bestelauto vast te zetten en dit is gelukkig niet zo moeilijk als u zou denken. Ligt er een ongeluk op de loer? Niet met onze hulp. 

Waarom is het belangrijk om de lading vast te zetten?

Nou, allereerst bent u in overtreding wanneer u rondrijdt met een onveilige lading, dus doe het niet. Waarom bent u daarmee in overtreding? Omdat een lading die onveilig is vanwege het gewicht, de positie of de verdeling, gevaarlijk kan zijn voor uzelf maar ook voor anderen. En of u nu voor uzelf of voor een bedrijf werkt, of dat u spullen verplaatst voor persoonlijk gebruik, een blunder bij het laden is slecht voor uw reputatie. 

Niemand zit te wachten op een ongeluk, vooral niet als u het kunt voorkomen. En al helemaal als u een botsing veroorzaakt, iemand verwondt of vervolgd wordt.  Elk jaar gebeuren er duizenden ongelukken doordat er spullen van voertuigen afvallen. En duizenden mensen worden aangehouden en beboet vanwege onveilige ladingen. Dus houd uw geld in uw zak en volg de regels. 

Hoe zet u de lading van uw bestelauto vast

Van spanbanden tot netten, er zijn verschillende manieren om uw lading stevig vast te zetten. Maar wees er eerst zeker van dat uw bestelauto geschikt is voor de lading. Hierbij gaat het om zaken als maat en gewicht. Alles goed? Lees dan verder. 

Wees een vrouw of man met een bestelauto en een plan

“By failing to prepare you are preparing to fail.” Of Benjamin Franklin dit echt heeft gezegd of niet, deze oude klassieker past hier perfect. Uw lading plannen is belangrijk, vooral als u deze ergens moet gaan ophalen. Ken de afmetingen en het gewicht dat u moet vastzetten, neem de juiste spullen hiervoor mee en weet hoe u deze moet gebruiken. 

Bereid de bodem voor

Als uw bestelauto nog geen beschermende bodem heeft, is het een goed idee om spaanplaat platen neer te leggen om uw bestelauto te beschermen en tegelijkertijd een mooie vlakke, antislip bodem te verkrijgen. Dit is een goedkope en eenvoudige oplossing die gemakkelijk verkrijgbaar is. 

Laat niets aan het toeval over

Het is de bedoeling dat er niets mysterieus of onduidelijk is aan uw lading. En met alles dat u nodig hebt op zak, bent u gegarandeerd succesvol. Laad de grootste en omvangrijkste spullen als eerste in, waarbij uw Tetris-vaardigheden goed van pas komen om alles compact en veilig neer te zetten. Plaats de zwaarste spullen op de bodem en zet de spullen strategisch neer waarbij u de toegang tot de zij- en achterdeur open houdt. Probeer ook de zwaardere spullen goed te verdelen zodat uw bestelauto niet op een bepaald punt zwaarder is. 

Gebruik het tussenschot

Een tussenschot tussen de cabine en de laadruimte is altijd een goed idee, of dit schot nu geperforeerd, bekabeld, helemaal dicht of een combinatie hiervan is. Vooral wanneer u grote metalen voorwerpen vervoert. Zolang het tussenschot sterk genoeg is om elke vorm van beweging tegen te houden, is dit een goed oppervlak om uw lading aan vast te zetten. Door grote, zware voorwerpen vast te zetten aan het tussenschot kunt u ook besparen op spanbanden. 

Op scouting gezeten of naar zeilkampen geweest?

De kennis van knopen leggen komt nu goed van pas. Er zijn veel verschillende manieren om uw lading vast te binden, zoals het gebruik van sjorringen, touwen, zeilen en ankerpunten. Ook spanbanden zijn erg nuttig om voorwerpen vast te zetten, maar netten en kettingen komen ook vaak goed van pas. Wat u ook doet, het gaat om het minimaliseren van het risico op beweging. Om dit te voorkomen, zet u de voorwerpen in de rijrichting van uw bestelauto. Dit voorkomt zijdelingse bewegingen in het geval dat uw lading wordt geschud. 

Denk twee keer na

Welke methode u ook gebruikt om uw lading vast te zetten, stel uzelf enkele eenvoudige vragen wanneer u denkt klaar te zijn. 

– Staat uw lading stabiel? 

– Kan het gaan glijden? 

– Kan het omkiepen? 

– Is uw bevestigingsmateriaal nog goed? 

– Vormt uw bestelauto een gevaar voor andere weggebruikers? 

Als u al deze vragen met nee kunt beantwoorden, dan zit u goed. Als dit niet het geval is, loopt u uw lading nog een keer goed na en verbetert u daar waar nodig. 

Geen gehaast

Zodra u goed en veilig gepakt hebt en beladen bent, is het tijd om op weg te gaan. Maar loop niet te hard van stapel. Rij regelmatig, trek rustig op, rem gecontroleerd en stuur soepel. Kies indien mogelijk een route over vlakke ondergronden voor extra bescherming. En als de lading die u vervoert erom vraagt om niet als Max Verstappen te rijden, is het wellicht verstandig om dit aan andere bestuurders aan te geven met een bord achter op uw bestelauto. 

Veilig op uw bestemming aankomen

Eind goed, al goed, nietwaar? Rijd de hele weg op een veilige manier. Kies een geschikte parkeerplaats, vermijd druk verkeer en heuvels waar mogelijk. Laad uw bestelauto voorzichtig uit en wees bewust van waar de grotere voorwerpen naar toe moeten, zodat u geen hindernissen veroorzaakt. 

Het juist vastzetten van lading en het voorkomen van ongelukken en misstappen zit in de details. Er gaat niets boven het succesvol vervoeren van uw spullen, waarbij u geen overtreding begaat en uzelf en andere weggebruikers beschermt. De stappen zijn logisch en recht door zee, dus volg ze en laat uw verstand spreken. 

Zie meer artikelen

Meer lezen