Europcar

Supertips om blinde hoeken te vermijden

Hero

Let op blinde hoeken: supertips voor veilig autorijden

Liefde is blind, wordt gezegd. En dat kan op romantisch gebied heel aantrekkelijk zijn. Maar blinde hoeken tijdens het rijden? Die kunt u beter vermijden. En ze zijn nog lastiger wanneer u in een bestelauto rijdt. In dit artikel bespreken we blinde hoeken (ook wel dode hoeken) en hoe u ze kunt vermijden. 

Wat is een blinde hoek eigenlijk?

Een blinde hoek is elk deel van de weg dat u niet kunt zien wanneer u door de voorruit of in de achteruitkijkspiegels kijkt. De meeste voertuigen hebben twee blinde hoeken: aan elke kant één. Ze kunnen ook worden veroorzaakt door de stijlen die de ramen van elkaar scheiden, of door panelen in plaats van glas. 

Waarom maken we ons hier zo druk om?

Als iedereen met twee blinde hoeken te maken heeft, dan hoeven we ons toch niet zo druk te maken. Toch? Niets is minder waar. Dode hoeken zijn een echte bedreiging. Waarom? De naam alleen zegt het eigenlijk al. Een gat in uw gezichtsveld kan al genoeg zijn om die fietser, voetganger, motor, auto of zelfs een andere bestelauto niet te zien. Dit kan extreem gevaarlijk zijn, vooral wanneer u op hoge snelheid op de snelweg rijdt. Of zelfs op lage snelheid als het om voetgangers gaat.

Extra problematisch voor bestelauto’s?

Sinds 2007 is het verplicht voor vrachtauto’s om een dodehoekspiegel te hebben. Het aantal dodelijke slachtoffers blijft daardoor per jaar nu onder de 10 personen in Nederland. Veel bestelauto’s hebben net als vrachtwagens een extra dode hoek aan de rechterkant van de auto. Extra voorzichtigheid is dus geboden, vooral als u voor het eerst in een bestelauto rijdt. Maar zelfs als u jaren van ervaring hebt met het besturen van bestelauto’s, kunnen blinde hoeken nog steeds een uitdaging zijn, vooral als u ook regelmatig in een auto rijdt. Het wisselen tussen verschillende voertuigen kan soms tot een soort gewenning leiden. 

Bestelauto’s hebben vaak geen binnenspiegel, omdat er geen achterruit is waar u door naar buiten kunt kijken. Dit vermindert het zicht drastisch. Bovendien hebben de meeste bestelauto’s ook geen ramen achter, maar stalen panelen in plaats van het glas dat u doorgaans in auto’s aantreft. Als u achteromkijkt, ziet u niet of er iets in de blinde hoek zit, nog een vermindering van het zicht. En hoe groter uw bestelauto, hoe hoger de kans dat auto’s die dicht achter u rijden gedeeltelijk of in zijn geheel niet zichtbaar zijn. 

Dreamstime Xxl 186414787 Min

De allerbeste, super de luxe tips

We beloofden u onze supertips voor veilig autorijden. Nou, hier zijn ze. Volg onze gouden regels om bewust te zijn van blinde hoeken in uw bestelauto, zodat u uw medeweggebruikers niet raakt.

1. Zet uw spiegels goed

Omdat er geen binnenspiegel in een bestelauto zit, zijn de buitenspiegels vaak groter dan bij auto’s. Maar u moet ze nog wel goed zetten als u achter het stuur gaat zitten. Zorg ervoor dat u vóór dat u vertrekt het best mogelijk zicht in uw zijspiegels hebt.

2. Een modeshow vanuit uw bestelauto bekijken?

Er is nog iets wat u kunt doen voordat u vertrekt. Vraag of iemand een rondje om uw bestelauto loopt terwijl u hem/haar volgt vanuit uw spiegels. Dit kan een vriend zijn, iemand van wie u de bestelauto huurt of gewoon een aardige vreemde. Probeer in elk geval deze persoon goed in de gaten te houden terwijl hij/zij om uw bestelauto loopt. Als u hem/haar kwijt bent in de spiegel, stel ze dan beter af.

3. Plaats dodehoekspiegels

In de EU zijn dodehoekspiegels wettelijk verplicht voor vrachtwagens. Dit is niet het geval voor bestelauto’s, maar veel modellen zijn er toch mee uitgerust. Dit zijn kleine minispiegels in de normale spiegel, vaak in de verste hoek vanaf de auto gezien. Deze spiegels zijn een goede hulp voor het verkleinen van uw blinde hoeken. 

Als uw bestelauto of degene die u huurt deze spiegels niet heeft, overweeg ze dan te plaatsen. Controleer wel eerst of het verhuurbedrijf akkoord gaat voordat u de spiegels op de bestelauto plakt.

4. Of achteruitrijcamera’s

Een achteruitrijcamera is een technisch hoger standje dan een dodehoekspiegel. En uiteraard ook duurder. Maar een dergelijk gadget kan goud waard zijn als u regelmatig een bestelauto bestuurt waarbij u vaak achteruit moet rijden, vooral in krappe plaatsen. 

 

Zie meer artikelen

Meer lezen