Europcar

Een bestelauto rijden in het donker, 14 tips

In het donker rijden: gids om veilig een bestelauto te besturen

Bruce Springsteen ging het liefst dansen in het donker. Tja, wie niet? Maar rijden in het donker is niet altijd zo leuk. Tenzij u onze gids leest over hoe u veilig een bestelwagen rijdt in het donker. Dus, waar wacht u nog op? Lees verder en probeer nu The Boss maar eens uit uw hoofd te krijgen. 

Rijd niet wanneer u moe bent

Dit is geen grapje: vermoeidheid achter het stuur is killing. Elk jaar leidt vermoeidheid tot duizenden ongelukken. Enkele honderden van deze ongelukken eindigen met ernstig letsel. Uit onderzoek blijkt dat vermoeidheid de oorzaak is van 20% van de ongelukken en 25% van dodelijke en ernstige ongelukken. Aangezien er geen test is voor vermoeidheid, kunnen de daadwerkelijke cijfers nog hoger zijn. En nu we het er toch over hebben: het spreekt voor zich dat u niet moet rijden onder invloed van alcohol of drugs. Dit kan op elk moment nare gevolgen hebben, maar met name in het donker. 

Neem regelmatig een pauze

Lange autoritten kunnen in het donker nog vermoeiender zijn, vooral als u een lange werkdag achter de rug hebt of al veel uur gereden hebt. De eentonigheid van een snelwegrit doorbreken door te stoppen bij benzinestations is een goede manier om fris te blijven. Zelfs als u op kleinere wegen rijdt, kan een veilige stop voor wat frisse lucht of een hapje of drankje helpen scherp te blijven. Maar eet niet de kaas van mijn brood …

Tijd heelt alle wonden

Het is altijd een goed idee om lekker vroeg te vertrekken, zodat u voldoende tijd heeft om net zoveel pauzes te nemen als u nodig hebt. Dit geldt voor elke autorit, overdag en ’s avonds, maar haasten in het donker kan nog gevaarlijker zijn. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om een voetganger met donkere kleding aan te zien in het donker, of een fietser zonder licht. Als u te hard rijdt, kan dit vreselijke gevolgen hebben. Plan uw trip goed, zodat u weet hoelang het waarschijnlijk duurt. Navigatiesystemen zijn ’s avonds vaak heel nauwkeurig doordat er veel minder verkeer is, dus er is geen excuus. 

Kijk eens in de spiegel

Het gaat er niet om of uw kleren goed zitten, of uw haar of make-up. Hierbij gaat het erom dat uw ramen en zijspiegels goed schoon zijn zodat u een helder zicht hebt. ’s Avonds is het zicht behoorlijk minder dan overdag, dus is het van belang te zorgen voor het best mogelijke zicht op uw omgeving. Houd hierbij rekening met het feit dat de meeste bestelauto’s veel minder ramen hebben. Daardoor is schoonmaken als ze vies zijn ook zo gebeurd. 

Lichtcontrole

Het is vrij duidelijk waarom het belangrijk is dat de lichten van het voertuig werken als u ’s avonds op pad gaat. Toch zijn er nog vrij veel mensen die rondrijden zonder dat alle lampen werkend zijn, of die groot licht aan zetten als een van de koplampen ermee ophoudt. Dit is zowel vervelend als gevaarlijk, maar daar komen we zo op terug. Controleer niet alleen de koplampen, maar ook de remlichten, eventuele zijverlichting, mistlampen en de richtingaanwijzers voordat u op uw nachtelijke avontuur gaat. 

Staren is onbeleefd

Het maakt niet uit of u op een drukke weg rijdt of maar af en toe een tegenligger tegenkomt, staar niet in de koplampen van tegemoetkomend verkeer. Dit kan tijdelijke blindheid veroorzaken, wat vanzelfsprekend gevaarlijk is. Veel moderne auto’s hebben heel felle koplampen, waar u beter niet recht in kunt kijken. 

Blijf niet met groot licht rijden

Vanzelfsprekend moet u zelf ook zorgen dat u anderen niet verblindt. Zet uw groot licht uit wanneer u ziet dat er andere voertuigen aankomen. Koplampen van bestelauto’s zitten vaak hoger dan van een auto, wat betekent dat u een tegemoetkomende chauffeur in een kleinere auto waarschijnlijk verblindt. 

Let op de borden

Een van de redenen waarom u voor uw eigen ogen en die van uw medeweggebruikers moet zorgen, is omdat het belangrijk is dat u de borden duidelijk kunt lezen. Bijvoorbeeld om de juiste afslag niet te missen, of om ervoor te zorgen dat u binnen de snelheidslimiet blijft. 

Rustig aan, Ma

Nu we het over snelheid hebben: er zijn er maar weinigen die zoals Max Verstappen kunnen rijden. Maar probeer dit niet op de openbare weg, vooral niet wanneer u ’s avonds in een bestelauto rijdt. Mogelijke gevaren zijn moeilijker te zien in het donker, maar hoe langzamer u rijdt, hoe meer tijd u hebt om te reageren. 

 

Dim de lichten

U kunt ’s avonds beter niet met gedimd licht rijden. Behalve als het uw dashboard betreft. Sommige bestelauto’s kunnen met veel lampen worden verlicht, maar soms is het mogelijk om de lichten op uw dashboard te dimmen. De felheid op deze manier verlagen kan bijzonder nuttig zijn tijdens langere ritten in het donker. 

Wees zichtbaar

Als er iets ernstigs gebeurt en u in het donker aan de kant komt te staan, kan zichtbaar zijn het verschil maken tussen veilig zijn en, nou, niet. Stop ergens een reflecterend vest in de cabine van uw bestelauto en trek dit aan voordat u naar buiten gaat. Zet uw bestelauto zo ver mogelijk van de weg af, laat de zijverlichting aan en gebruik een waarschuwingsdriehoek om andere bestuurders te waarschuwen. 

Houd afstand

Net als wanneer u in de regen rijdt, is het ook in het donker belangrijk dat u voldoende afstand houdt. De verminderde zichtbaarheid kan namelijk uw reactietijd beïnvloeden, wat betekent dat de kans groter is dat u achterop uw voorganger rijdt wanneer u er te dicht op zit. 

Vlieg niet door de bocht

Want dat is niet veilig. Nader een bocht extra voorzichtig wanneer het donker is, vooral wanneer u op onverlichte wegen rijdt waar uw koplampen mogelijk niet de hele hoek verlichten. Let op borden langs de weg die u waarschuwen voor scherpe bochten en houd uw snelheid onder controle voor het geval een tegenligger u verblindt met groot licht. 

Kies voor licht, als u de keuze hebt

Het is verstandig om stille, matig verlichte wegen helemaal te vermijden als er een goed verlicht alternatief is. Een grote bestelauto besturen kan soms best lastig zijn, dus maak uw leven eenvoudiger door een beetje om te rijden en een route te kiezen die zo veel mogelijk over de hoofdwegen gaat. 

Bent u van plan om regelmatig een bestelwagen te rijden? Lees dan onze nuttige gids over rijden in de sneeuw voor uw veiligheid en die van andere weggebruikers. 

Zie meer artikelen

Meer lezen