Europcar

13 verschillen tussen het rijden in een bestelauto en een auto

13 verschillen tussen het rijden in een bestelauto en een auto

Achter het stuur van een bestelwagen kruipen kan lastig zijn als u gewend bent een auto te besturen. Waarom? Nou, om te beginnen zijn bestelauto’s vaak veel groter dan auto’s. Ze zijn van binnen en buiten anders ontworpen. En de besturing is anders. Dit allemaal samen biedt diverse uitdagingen die u het hoofd moet bieden. Maar met de juiste voorbereiding overkomt u deze uitdagingen zonder problemen. Dus lees verder en ontdek de 13 belangrijkste verschillen tussen het rijden in een bestelauto en in een auto. Hebben anderen problemen? U in elk geval niet als u verder leest. 

1. Verschillend dashboard

Bestelauto’s hebben vaak geen middenconsole, waardoor de bedieningen anders georganiseerd zijn dan bij auto’s. Maak uzelf vertrouwd met het dashboard voordat u wegrijdt. Dit geldt voor de bedieningen op het stuur en die op het dashboard. 

2. Grootte telt

De grootte is waarschijnlijk het meest opvallende verschil tussen een bestelauto en een auto. De meeste bestelauto’s zijn vaak nog groter dan een 4×4 en cross-over SUV’s die de laatste jaren steeds vaker gezien worden. 

U moet snel de grootte goed in weten te schatten, vooral wanneer u op krappe bruggen rijdt of onder lage barrières door moet. Het is verstandig om precies te weten hoe hoog en breed uw bestelauto is om vergissingen te voorkomen wanneer u op weg bent. 

3. De versnelling

Veel moderne auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met zes versnellingen, sommige automaten hebben er zelfs acht. Maar als u gewend bent om een vijfversnellingsbak te rijden met een achteruit en vijf versnellingen vooruit, zult u zien dat het in een bestelauto net anders is. 

Bestelauto’s hebben namelijk vaak een zesde versnelling, die handig is voor langere afstanden op hoge snelheden. Dit houdt het toerental constanter, zodat u minder hard hoeft te werken. Rijden wordt hierdoor een stuk efficiënter, dus zorg dat u de indeling van uw versnellingsbak kent voordat u op weg gaat. 

4. Een grote draaicirkel

Zodra u op de weg gaat draaien, merkt u hoe verschillend bestelauto’s zijn van auto’s. Bestelauto’s hebben meestal een veel grotere draaicirkel, waar u rekening mee moet houden als u even snel wilt keren. Zorg dat u niet in de schoenen van Austin Powers komt te staan, wanneer hij met een buggy probeert te keren in een smalle steeg. 

5. De bocht om

Nu we het toch over draaien hebben: nog een groot verschil tussen auto’s en bestelauto’s komt in bochten om de hoek kijken. Door de grootte van de bestelauto, is het vaak handig om eerst van uw lijn af te wijken voordat u een bocht indraait. Geef uzelf hier voldoende ruimte voor en maak een scherpe bocht langzaam, waarbij u niet vergeet uw richtingaanwijzer te gebruiken om andere weggebruikers te waarschuwen. 

6. Het is achter u…

Maar u kunt het misschien niet zien. Wat ‘het’ dan ook is. Bestelauto’s hebben vaak geen ramen achter, waardoor een groot deel van uw zicht in de auto wordt geblokkeerd. Dit is een van de grootste verschillen en het kost soms even tijd voordat u hieraan gewend bent. Zonder binnenspiegel wordt het gebruik van uw buitenspiegels nog belangrijker. Zijspiegels zijn vaak een tandje groter en zijn ook meestal voorzien van dodehoekspiegeltjes zodat u als het ware om de hoek van uw bestelauto kunt kijken. 

7. Wees er niet blind voor.

Over blinde hoeken gesproken, deze zijn groter bij bestelauto’s doordat er minder ramen zijn. Bestelauto’s hebben namelijk vaak niet alleen geen achterruit, maar ook de zijramen achter zijn vaak geblindeerd. Dus daar waar de passagiers achter normaal zitten. U bent dus echt aangewezen op uw zijspiegels om andere weggebruikers in de gaten te houden. 

8. Heel veel ruimte

Rijdt u dagelijks voor werk in uw bestelauto? Of huurt u er eentje om te verhuizen? Hoe dan ook, de kans is groot dat u een bestelauto nodig hebt vanwege de ruimte die deze biedt. Juist inladen is ontzettend belangrijk, vooral omdat de last veel meer schuift dan in de achterbak van uw auto. Van het juist verdelen van gewicht tot beginnen met zware dingen, zorg ervoor dat uw last veilig is geladen en stevig vastzit. Dit is wettelijk verplicht, dus echt iets om in de gaten te houden. 

9. Parkeren

Sommige mensen houden helemaal niet van parkeren. Anderen zetten hun auto zonder problemen in het kleinste gaatje. Tot welke categorie u behoort maakt niet uit, want een bestelauto parkeren is iets heel anders dan een auto parkeren. Van de grootte via het sturen tot het zicht, maar het vinden van een parkeerplaats die groot genoeg is voor uw bestelauto is al een hele opgave. Als u nog niet zoveel ervaring met een bestelauto hebt, kan het een goed idee zijn om iemand mee te nemen die u helpt. 

10. Vol gooien

Dankzij de grootte en hoe ze vaak worden gebruikt, zijn de meeste bestelauto’s voorzien van dieselmotoren. Dus als u voor het eerst naar het benzinestation gaat, zorg er dan voor dat u de juiste brandstof kiest. Als u dat niet doet, staat u snel met panne langs de weg!

11. Belasten

Als ondernemer kan een bestelauto belastingtechnisch interessant zijn. Hiervoor stelt de belastingdienst wel bepaalde eisen aan bijvoorbeeld de inrichting en het aantal zitplaatsen. Het kan dus lonen om dit vooraf goed uit te zoeken. 

12. Rijd niet als een gek

Er gelden andere snelheidslimieten voor bestelauto’s dan voor auto’s. Op provinciale wegen en binnen de bebouwde kom is de limiet hetzelfde als voor auto’s, namelijk 80 km/u en 50 km/u. Maar op de snelweg mag een bestelauto maximaal 120 km/u rijden, ook op wegen waar na 19.00 u een maximale snelheid van 130 km/u is toegestaan. 

13. Het juiste rijbewijs

Wordt u helemaal gelukkig van het rijden in bestelauto’s? Zorg er dan voor dat u in het bezit bent van het juiste rijbewijs. Met uw B-rijbewijs mag u voertuigen voor maximaal 8 personen besturen en bestelauto’s met een maximumgewicht van 3500 kg. Ook als u een aanhanger achter uw bestelauto hangt, mag het maximale gewicht van de combinatie de 3500 kg niet overschrijden. De oplegger zelf mag maximaal 750 kg wegen. 

Bent u klaar om een bestelwagen te huren? Hebt u nog hulp nodig? Bekijk onze andere handige artikels zoals in het donker rijden, achteruitrijden en alles wat u moet weten over blinde hoeken. 

Zie meer artikelen

Meer lezen