Europcar

Advies voor bestelautochauffeurs ten tijde van corona

Hoe blijft u veilig ten tijde van corona

Bent u beroepschauffeur? Terwijl veel mensen thuis blijven om te helpen de huidige COVID-19-pandemie te bestrijden, bent u wellicht een van die mensen die geen andere keus hebben dan in de auto, bestelauto of vrachtwagen te springen en door te werken. 

Als u zich zorgen maakt om potentiële risico’s, dan kunt u zelf best het een en ander doen om uzelf en iedereen met wie u in contact komt, te beschermen tegen het coronavirus. Lees verder in onze gids om gelukkig en gezond te blijven wanneer u regelmatig voor uw werk op de weg zit.

Allereerst: is uw rit echt essentieel?

Op dit moment stellen de coronaregels van de overheid dat alleen essentieel werk buitenshuis mag worden uitgevoerd. Weet u niet zeker of uw baan hier een uitzondering op vormt? Volgens de regering moet u alleen de weg op gaan wanneer u:

– Goederen en diensten levert om de openbare gezondheid te beschermen.

– Medische behandelingen aanbiedt, zoals voor het ziekenhuis, de ambulancediensten of als zorgmedewerker.

– Moet voldoen aan de basisbehoeften voor uzelf of anderen.

Veel banen waar veel voor moet worden gereden vallen onder de laatste categorie, zoals het leveren van pakketten, vrachtwagenchauffeurs, loodgieters of engineers. 

Hebt u symptomen? Blijf thuis!

Doe eerst een gezondheidscheck in uw hoofd voordat u de deur uit stapt. Hebt u pijntjes en kwaaltjes die symptomen kunnen zijn van het coronavirus? Bent u in contact geweest met iemand die in de afgelopen 10 dagen positief is getest? 

Als het antwoord op een van deze vragen ja is, draait u zich om en blijft u lekker thuis. U gaat de komende tijd nergens heen. En natuurlijk, als u vermoedt dat u besmet bent, gaat u naar de GGD voor een test en wacht u thuis op de uitslag. 

Ontketen de poetser in u

Nu u hebt vastgesteld dat uw baan cruciaal is, wilt u uw dag beginnen met een grote schoonmaakbeurt van uw voertuig. Dit is met name van belang als u niet elke dag in dezelfde bestelauto rijdt. 

Maak alles dat u normaal in de cabine of in de buurt van de bestuurdersstoel aanraakt schoon met desinfecterend middel. Hotspots zijn het stuur, de versnellingspook, de deurgreep en alle knoppen op het dashboard. Dit helpt bacteriën en virusdeeltjes te verwijderen die op de loer liggen. 

Rijdt u in uw eigen voertuig? Dan kunt u deze nog steeds regelmatig grondig schoonmaken voor het geval u onbewust coronavirusdeeltjes hebt binnen gebracht.

Vergeet de buitenkant van uw voertuig niet!

Het schoonmaken stopt niet bij de binnenkant van uw voertuig. Het is ook van belang om de delen aan de buitenkant schoon te maken die u of iemand anders regelmatig aanraakt. Zoals deurgrepen, deuren en zijspiegels.

Houd afstand tot alles en iedereen

Wanneer u aan het werk bent, is het van vitaal belang dat u afstand houdt tot anderen. Dit beschermt u niet alleen zelf tegen het coronavirus, maar voorkomt ook dat u het verspreidt voor het geval u asymptomatisch bent. 

Blijf op ten minste anderhalve meter afstand van iedereen die niet tot uw huishouden of bubbel behoort en handen schudden of knuffels geven zijn uit den boze. Als u met anderen moet praten, draag dan een gezichtsmasker. Gaat u bij huizen of bedrijven naar binnen? Dan kunt u ook beter een paar handschoenen aandoen. 

Levert u iets af? Bel vooraf 

Als u goederen of diensten bij mensen thuis levert, is het een goed idee om vooraf even te bellen. Op die manier kunt u controleren of ze in isolatie of quarantaine zitten en bepalen of het verstandig is om hun huis binnen te gaan of (indien van toepassing) u de goederen beter buiten kunt neerzetten. 

Plan, plan, plan

Ongeacht hoe ver u moet rijden, zorg ervoor dat u uw route vooraf plant. Zo voorkomt u dat u wordt opgehouden in het verkeer, door wegwerkzaamheden of bepaalde omleidingen. Hoe korter u buiten uw huis bent, hoe beter. 

Als u met uw bestelauto de grens over moet, binnen of buiten de EU, zorg er dan voor dat u het juiste papierwerk hebt en een negatieve test kunt overhandigen indien u daarom wordt gevraagd. 

Sluit af zoals u begon

Bent u klaar met uw werk? Denk dan terug aan het begin van uw dag en herhaal de schoonmaakroutine. U kunt allerlei soorten bacteriën of virussen hebben opgepikt onderweg, van collega’s of bijvoorbeeld op benzinestations. 

Om verspreiding te voorkomen, maakt u alles nog een keer helemaal schoon. Zorg ervoor dat u een antibacterieel schoonmaakmiddel gebruikt dat alles doodt en niet gewoonweg rondveegt. 

Wilt u graag meer manieren ontdekken om het rijden eenvoudiger te maken als dit een groot deel is van uw werk? Bekijk dan onze gids over gezond blijven onderweg of raak vertrouwd met de regelgeving over hoe lang u achter elkaar mag rijden in Europa, maar ook in het VK. 

Zie meer artikelen

Meer lezen