Europcar

Waarom een bestelwagen voor lange termijn huren beter is dan kopen

Waarom u beter een bestelwagen voor de lange termijn moet huren in plaats van kopen

Huren, of kopen, dat is de vraag. En het is een goede vraag, dus heel goed dat u de vraag stelt. De moderne wereld biedt tal van mogelijkheden voor hoe we voor dingen betalen. Dit gaat zeker op voor gemotoriseerde voertuigen. 

De dagen van weleer, toen u een bestelwagen kocht en wel zag hoe lang u hem zou gebruiken, liggen achter ons. Een bestelwagen over de balk gooien is zelden goed voor de zaak, en het ziet er ook nog eens slecht uit. Gelukkig zijn er enkele goede alternatieve voor kopen, die ook nog eens aanzienlijke voordelen en flinke besparingen opleveren. 

Wat is er mis met kopen van een bestelwagen?

Sommige mensen hebben een vergelijking gemaakt tussen het huren van een voertuig en het huren van een huis. Vervolgens zeggen ze dat het niet zo’n goed idee is, omdat u dan geen vermogen bezit, wat wel het geval is als u koopt. Hier wordt echter geen rekening gehouden met de afschrijving die optreedt wanneer u een bestelwagen koopt. Naast brandstof is afschrijving doorgaans de grootste kostenpost verbonden aan het hebben van een voertuig, vooral van een nieuwe of bijna nieuwe. 

Huren is de perfecte manier om deze enorme, jaarlijks terugkerende kostenpost te vermijden, wat doorgaans tussen 15% en 35% van de waarde van een nieuw voertuig is in het eerste jaar. Na drie jaar heeft uw voertuig nog maar 60% van de oorspronkelijke waarde. Daar kijkt u van op he? 

Laat het maar even bezinken en denk ondertussen aan het feit dat de meeste bedrijven het pand waarin ze gevestigd zijn niet kopen, maar huren. Met een bestelwagen geeft u dit een veel grotere flexibiliteit als u wilt upgraden of als uw situatie wijzigt. Een goedkope, duidelijk gebruikte bestelwagen kopen is ook altijd een optie. Maar niet zo’n goede. 

Moet ik een bestelwagen huren of leasen?

Bij lease ondertekent u een contract om een bestelwagen voor een bepaalde tijd te huren. Deze contracten hebben vaak een looptijd van twee of drie jaar, maar kunnen ook langer zijn. Bij lease betaalt u in feite voor de waardevermindering gedurende de looptijd van uw contract. U moet vaak een relatief hoge borg betalen, en de maandelijkse betalingen zijn vaak gebaseerd op wat het leasebedrijf denkt dat de bestelwagen nog waard is wanneer u hem weer inlevert. 

Leasing werd veel meer gebruikt dan een bestelwagen voor de lange termijn huren, maar het is niet de beste optie als u flexibel wilt zijn. Het is nagenoeg onmogelijk om onder een contract uit te komen zonder torenhoge kosten te betalen, wat in bepaalde omstandigheden verlammend kan zijn. U vindt bijvoorbeeld uw bestelwagen bij nader inzien toch niet zo fijn. Pech! Voor de komende twee, drie of vier jaar, of nog langer, zit u er aan vast. 

Luister naar Stevie.

Stevie Wonder zong ‘Don’t want nothing to be wrong with long term rental.’ Of was het part-time lover? We weten het niet meer zo goed. Maar dit is het mooie aan het huren van bestelwagen’s. Als er iets mis mee is, geeft u hem weer terug en huurt u een andere. Denkt u dat dat mogelijk is als u een bestelwagen koopt? Denk dan nog een keer. En waar u bij lease dagen of weken niet meer de weg op kunt, kan uw huurcontract een clausule voor vervangend vervoer bevatten wanneer er iets kapot gaat. 

Dit is een van de enorme voordelen van lange termijn huur. Zakelijke en persoonlijke behoeften veranderen constant. Het beste aan lange termijn huur is de flexibiliteit die u krijgt, en dat is een stuk populairder geworden sinds COVID-19 om de hoek kwam kijken. Met huren kunt u snel en eenvoudig inspelen op veranderende vraag, of dit nu te maken heeft met een wereldwijde ramp of niet. 

Kinderlijk eenvoudig

Als u zo iemand bent die graag gemakkelijk leeft, dan kan het huren van een bestelwagen de perfecte oplossing zijn. Huurovereenkomsten kunnen alles dekken behalve brandstof, dus u hoeft zich geen zorgen meer te maken over zaken zoals verzekering, belasting, onderhoud en zelfs schadeherstel. Zeg maar dag tegen de prijsvergelijkingssites om een kleine besparing te kunnen maken, en tegen de zorgen of u die grote rekening voor reparatie wel kunt betalen. 

En nu de kosten

Voor veel mensen en bedrijven is dit een prijs die ze heel graag betalen voor de flexibiliteit en het gemak. Naast het feit dat u zich geen zorgen hoeft te maken over zaken als afschrijving, onderhoud en service, kunt u ook een substantieel bedrag besparen aan brandstof in vergelijking tot oudere bestelwagen’s. Nieuwe modellen zijn veel efficiënter waardoor u minder betaalt aan de pomp. Waarde is belangrijk, zowel voor personen als bedrijven, en u zult versteld staan van hoe kosteneffectief lange termijn huur kan zijn. 

Wat is de beste keus voor het huren van een bestelwagen?

Bestelwagen’s worden vaak gehuurd voor een bepaalde taak die een specifieke tijd gaat duren, of als u regelmatig een andere bestelwagen wilt rijden. Dit kan vanwege smaak zijn, maar ook omdat u verschillende groottes nodig hebt voor verschillende taken. 

Is het huren van een bestelwagen iets voor mij?

Doordat het huren van een bestelwagen een kortere termijn betreft dan lease of koop, is de financiële commitment een stuk minder beangstigend. En gezien de huidige tijd, is daar veel voor te zeggen. Er is ook veel te zeggen voor het gemak dat huren met zich mee brengt, en de onverslaanbare flexibiliteit die het biedt. Of u nu een bestelwagen wilt huren voor een paar weken, maanden of zelfs voor een jaar of langer, deze steeds populairder wordende oplossing is zeker de moeite van het proberen waard. 

Zie meer artikelen

Meer lezen